Végleges a liberális EP-lista

Vágólapra másolva!
Az SZDSZ véglegesített európai parlamenti választási listájának huszonkét helyéről döntöttek szombaton a párt országos tanácsának ülésén. A liberális listán olyan személyiségek is szerepelnek, akik hosszú éveken keresztül liberális politikusként is tevékenykedtek, és ha ma már nem is politikusok, de a párt emblematikus figurái - például Konrád György, Iványi Gábor és Rajk László.
Vágólapra másolva!

Véglegesítette az európai parlamenti választási listáját az SZDSZ, huszonkét helyről döntöttek a párt országos tanácsának ülésén - jelentette be az ülést követő sajtótájékoztatón Szent-Iványi István, a tanács elnöke. Az országos tanács elnöke szerint fontos, hogy olyan személyiségek is igent mondtak, akik hosszú éveken keresztül liberális politikusként is tevékenykedtek, és ha ma már nem is politikusok, de a párt emblematikus figurái. A listán szerepel Konrád György, Iványi Gábor és Rajk László volt SZDSZ-es képviselő is.

Fodor Gábor, a párt elnöke úgy véli, ennek a választásnak az a tétje, hogy ki lesz a harmadik erő ma a magyar politikai életben. Az elnök szerint nemcsak pártja szempontjából nem mindegy, hogy milyen eredményt érnek el, mert az SZDSZ olyan értékeket képvisel - a szabadság és a szolidaritás értékeit - amelyeknek nemcsak Európában van helye, hanem a magyar belpolitikában is nő a jelentőségük.

Fodor Gábor arra kérdésre, hogy támogatják-e a szocialisták kezdeményezését, miszerint a holokauszt-tagadás büntethető legyen, úgy válaszolt: azzal kell szembenézni, hogy egy héttel ezelőtt olyan tüntetés volt Magyarországon, ahol nyíltan tagadták a holokausztot. Ezért azt javasolják, jöjjön létre egy eseti parlamenti bizottság, amely megvizsgálna minden javaslatot, amely ebben a tárgykörben született, hogy végül olyan javaslat születhessen, amely a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának súlyos korlátozása nélkül elfogadható megoldást nyújt.