Vágólapra másolva!
Milyen emberek azok, akik kölcsönből fizetik ki számláikat a hó végén, hogy aztán újabb és újabb kölcsönökből fizessék a kölcsönöket? Naplopó szélhámosok vagy peches szerencsétlenek? Italra költik a pénzt, vagy azért úsznak el, mert gyerekruhára sem futja? Így élnek a Provident-ügyfelek.
Vágólapra másolva!

Az [origo] fotóriportere több napot töltött Oldon és környékén olyan családokkal, amelyek az elmúlt hónapokban sokat támadott Provident-kölcsönök miatt kerültek a hírekbe. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan élnek, miért szorultak rá a kölcsönre és hogyan próbálnak törleszteni.

A családok legtöbbször felélik a kölcsönt, és ennivalóra, tüzelőre vagy a számlák kiegyenlítésére költik azt (erről bővebben korábbi riportunkban olvashat). A környéken óriási a munkanélküliség, a legtöbben szociális segélyből élnek, nem ritka, hogy a hitelező cég alkalmazottai a szociális juttatások érkeztekor a posta bejárata előtt várják az eladósodott hiteleseket (a Provident-modell működéséről itt olvashat). Vannak, akik napi 3-4 ezer forintos napszámban és vannak, akik lopással teremtik elő a törlesztőre és a mindennapi életre valót.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
Papné és férje összesen 200 ezer forint kölcsönt vettek fel alapvető élelmiszerekre, tüzelőre és gyerekruhákra.
Kövesse végig a család egy napját, kattintson ide vagy lapozzon a 2. oldalra!


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Miki és Tyson családja összesen 160 ezer forintnyi Provident-hitelt vettek fel. Mindketten napszámosként dolgoznak napi háromezer forintért.
Kövesse végig Miki és Tyson egy napját, kattintson ide vagy lapozzon a 3. oldalra!


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Mari 80 ezer forintot vett fel a Providenttől, rokkantsegélyből fizette a törlesztőrészleteket. Nem tudja, mennyi pénzt kellett összesen visszafizetnie. Old többek között miatta lett ismert, ugyanis április 15-én belőttek az ablakukon, a golyó a jobb oldali Szűz Mária-kép sarkába fúródott. A tetteseket még keresik.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Sándor (53 éves) 60 ezer forint kölcsönt vett fel a testvére számára a Providenttől. A törlesztőrészleteket rendszeresen fizeti. Feleségével együtt él házában, mindketten rokkantnyugdíjasok.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Misi (40 éves) három Provident-hitelt vett fel, ebből kettőt már visszafizetett. A pénzt motorjára és autójára költötte, mivel ezek nélkül nem képes közlekedni. A kölcsönt rokkantnyugdíjból törleszti.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Tonesz (26 éves) összesen 120 ezer forint értékben vett fel Provident-hitelt. Hatéves kisfia egy veleszületett rendellenesség miatt csak szteroid tartalmú gyógyszer szedésével tudja használni bal lábát, ezért kórosan elhízott, felesége három éve nőgyógyászati problémák miatt állandó kórházi segítségre szorul. A hitelt szociális segélyből és alkalmi munkával törleszti.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Peti (26 éves) négy Provident-hitelt vett fel családja alapszükségleteinek fedezésére összesen 240 ezer forint értékben, ennek a felét már törlesztette. Egy kilenc négyzetméteres házban él élettársával és két kisgyerekével. A hitelt 25 ezer forintos szociális segélyből és alkalmi munkákból fizetik vissza.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Ilona (56 éves) 300 ezer forint kölcsönt vett fel a Providenttől, amit nem tudott idejében törleszteni, ezért BAR-listára került. A pénzt a már meglévő banki hitele előtörlesztésére és gyógyszerek vásárlására vette fel. Rokkantnyugdíjból törlesztett, amíg tudott.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
B. Istvánné (40 éves) férje halála után 200 ezer forintnyi uzsorakölcsönt vett fel, amelyre fedezetként 10-12 millió forintos villányi háza szolgált. A siklósnagyfalusi uzsorás tíz üres papírt iratott vele alá, amire később összesen 6,6 milliós tartozást jegyeztek fel. Házát a tartozás fejében lefoglalták, most a jelenleg előzetes letartóztatásban levő uzsorás egyik házában lakik havonta 50 ezer forintért. A Provident-kölcsönt az uzsorásnak járó előtörlesztésre vette fel.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Nikolett (27 éves) két kölcsönt vett fel összesen 150 ezer forint értékben. A pénzt a megélhetésükre és 1,5 milliós banki kölcsönük finanszírozására fordította, amiből a házukat berendezték. A törlesztést alkalmi munkákból, gyesből és családi pótlékból fizetik.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Mari (47 éves) összesen 220 ezer forint Provident-kölcsönt vett fel. A pénzt ballagásra és esküvőre költötte, illetve annak az uzsorakölcsönnek a fizetésére, amit három éve vett fel. Ezt az egyszeri 30 ezer forintos kölcsönt havi 20 ezer forintjával fizette három éven keresztül egészen addig, amíg az uzsorás előzetes letartóztatásba nem került.
Kövesse végig a családfenntartó egy napját, kattintson ide vagy lapozzon a 4. oldalra!


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Laci (54 éves) Old egyetlen hajléktalanja. Családja szintén belekeveredett egy uzsorakölcsönbe, a milliós nagyságrendű hitelektől csak az uzsorás előzetes letartóztatásával tudtak megszabadulni.


Fotó: Hajdú D. András [origo]
Siklósnagyfalu polgárőrsége elsősorban az uzsorásoktól való félelem és az elmúlt hónapokban a romák ellen elkövetett bűncselekmények miatt verbuválódott. A környező településeken is mindenhol működik hasonló önkéntes csapat. A képen járőröző csapat minden tagjának van aktív Provident-hitele.

Kövesse a Providentről szóló híreket az [origo]-n!