Draskovics szerint profik a romák támadói

Vágólapra másolva!
Profik a gyilkolásban és a nyomok eltüntetésében - így jellemezte a romák elleni támadások elkövetőit Draskovics Tibor rendészeti miniszter hétfőn a parlamentben. Az ellenzéki Simicskó István erre reagálva közölte, veszélyes dolog játszani a rasszizmussal, és egyszer azt mondani, hogy nincs cigány áldozat és elkövető, máskor meg azt, hogy van.
Vágólapra másolva!

A romák elleni támadások volt a témája a parlament hétfői ülésén a napirend előtti felszólalásoknak. Draskovics Tibor rendészeti miniszter kijelentette, "addig nem nyugszik a rendőrség, és nem nyugszom én magam személyesen sem, amíg az elkövetőket a törvény rendje szerint bíróság elé nem lehet állítani". Draskovics szerint a rendőrség "szokatlanul nagy erővel, szokatlanul szervezetten, egy hetven fős nyomozócsoport létrehozásával", legjobb szakmai tudásával teszi a dolgát.

Korábban a Borsod megyei Nagycsécsen két embert, Tatárszentgyörgyön egy apát és ötéves kisfiát lőttek agyon ismeretlenek, miután házukat felgyújtották, míg legutóbb, szerdán éjjel a Szabolcs megyei Tiszalökön lőttek agyon egy szintén roma származású embert.

Draskovics azt mondta, hogy az elkövetők profik, "profik a gyilkolásban, profik az előkészítésben, profik a nyomok eltüntetésében". A miniszter közölte azt is, a rendőrség feladata, hogy szervezze meg az önkormányzatokkal együtt minden településen, ahol a kockázat nagyobb, a polgárőrök, az érintett közösségek együttműködését, dolgozzanak együtt roma és nem roma polgárőrök.

Bencze József országos rendőrfőkapitány pénteken azt mondta, a bizonyítékok alapján legalább négy-öt embert keresnek a romák elleni akciók miatt, mégpedig valószínűleg a 40-es éveikben járó, a fegyverkezelésben nagy gyakorlatot szerzett, esetleg háborút is megjárt férfiakat.

A fideszes Lázás János a parlamentben Draskovics felszólalására reagálva azt mondta, a miniszternek nem kevés személyes felelőssége van, hiszen joga van arra, hogy egyértelmű és világos utasítást adjon. Azt kérdezte a tárcavezetőtől, miért nem adott utasítást a tíz nappal ezelőtti neonáci tüntetés feloszlatására.

A KDNP-s Simicskó István pedig arról beszélt, hogy veszélyes dolog játszani a rasszizmussal, nagyon veszélyes egyszer azt mondani, hogy nincs cigány elkövető és cigány áldozat, máskor meg azt mondani van cigány elkövető és cigány áldozat. "Nem politikai tőkét kell kovácsolni a rasszizmusból, és nem félelmet kell generálni az emberekben" - fűzte hozzá.