Vágólapra másolva!
Látványosan megugrott a kereslet az elmúlt napokban a sertésinfluenza-vírus ellen is hatásosnak tartott oltóanyag iránt. Az Egészségügyi Minisztérium szerint a pánik indokolatlan, mert bár a betegség több európai országban is megjelent - például Németországban és Nagy-Britanniában-, eddig csak Mexikóban ölt. Itt 159 ember esetében gyanítják, hogy a betegség okozta halálukat.
Vágólapra másolva!

Néhány nap alatt több ezer dobozt adott el a Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi cég abból az influenza elleni gyógyszerből, amely az amerikai hatóságok szerint hatásosnak bizonyult az Egyesült Államokban felbukkanó sertésinfluenzás esetekben - mondta el az [origo]-nak a cég kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese, Feller Antal.

Az amerikai CDC járványügyi központ honlapja szerint az eddig végzett laboratóriumi tesztek azt mutatják, hogy a sertésinfluenza-vírusa érzékeny a gyógyszerre. A kereslet a járvány kitörése óta nőtt meg ennyire: a gyógyszerből 2009 első negyedévében havonta átlagosan csak száz - márciusban kevesebb mint ötven - doboz fogyott Feller szerint.

A gyógyszer-nagykereskedelmi cégnek tízezres nagyságrendű influenza elleni gyógyszerkészlete van. Több száz kilogrammot tárolnak a stratégiai készleteket kezelő Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) egyik raktárában is - mondta Kárpáti Zsuzsanna, az intézet főigazgatója. A készleteket még a madárinfluenza-járvány kirobbanása idején halmozták fel. Kárpáti szerint az Egészségügyi Minisztérium dönt arról, hogy a világjárványra felkészülve, milyen készletekre van szükség, így arról is, hogy kell-e további gyógyszert behozni.

A minisztérium szerint nem kell izgulni

A kereslet annak ellenére ugrott meg, hogy Magyarországon az Egészségügyi Minisztérium szerint nem számottevő az influenza-fenyegetettség. Eddig csak pár gyanús beteget vizsgáltak meg, de mindegyiknél kiderült, hogy nem sertésinfluenzával fertőződtek. Ráadásul, bár több európai országban és az Egyesült Államokban megjelent a betegség, halálos áldozatai eddig csak Mexikóban voltak. (Az előzményekről részletesen itt olvashat.)

A gyógyszert a svájci Roche gyógyszergyár állítja elő. A cég szóvivője az MTI szerint hétfőn bejelentette: megvizsgálják, miként növelhetné a gyógyszer gyártását. A szóvivő szerint a termelés felfuttatásához nyolc hónap kell, de 400 millió kezelésre elegendő szert tudnának szükség esetén előállítani. A Roche maga is rendelkezik gyógyszerkészletekkel, az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) pedig kétmillió doboz van raktáron, a készletből leginkább rászoruló államokat segítenék ki. A WHO tartaléka 5 millió ember kezelésére elegendő, a készletek 24 órán belül mozgósíthatók.

Három eset Németországban, rendkívüli állapot Costa Ricán

Megerősítettek három sértésinfluenza-esetet szerdán Németországban, amely már a harmadik európai ország, ahol felbukkant a kór. A fertőzöttek között van egy 22 éves nő, aki Mexikóból tért haza. Őt egy hamburgi kórházban kezelik. Egy harmincas éveiben járó férfit a bajorországi Regensburgban ápolnak. A harmadik fertőzött egy 37 éves dél-németországi nő. Európában eddig Németországban, Nagy-Britanniában és Spanyolországban találtak sertésinfluenzával fertőzött embereket. Kedden Ausztriában is találtak egy beteget, akiről egyelőre csak gyanítják, hogy ezzel a kórokozóval fertőződött meg.

A brit egészségügyi hatóságok szórólapkampányt indítanak a sertésinfluenzával kapcsolatban. Ezeken leírják a betegség mibenlétét és tüneteit, és tanácsokat adnak a kezelésére. A szórólapokat minden háztartásba el akarják juttatni. A hatóságok ezen kívül növelni kívánják az ország szájmaszk-készletét, amiről már tárgyalnak a gyártókkal. A maszkokat elsősorban az orvosoknak és az egészségügyi személyzetnek szánják.

Kedden Costa Ricában rendkívüli állapotot hirdettek ki, miután két embernél azonosították a sertésinfluenzát. A két fertőzött - egy 21 éves nő és egy 30 éves férfi - egyaránt Mexikóban járt az elmúlt napokban. Állapotuk nem életveszélyes. Ők az első megerősített sertésinfluenzás betegek Mexikón kívül Közép-Amerikában.

Mexikóban legalább 159 ember haláláról feltételezik azt, hogy az új vírus okozta, és 1300 fertőzött beteget tartanak nyilván. A BBC szerint ugyanakkor szigorúbb teszteket vezettek be a hatóságok, ami miatt a biztosan a vírus okozta halálesetek száma húszról hétre csökkent. Mexikón kívül az USA-ban van a legtöbb megfertőződött beteg, itt 64-ről tudnak a hatóságok. Kaliforniában szükségállapotot hirdettek, Barack Obama elnök pedig azt kérte a kongresszustól, hogy biztosítson 1,5 milliárd dollárnyi pluszforrást a helyzet kezelésére.