A lélekgyógyászok tevékenységét vizsgálja az ombudsman

Vágólapra másolva!
A gyorstalpaló tanfolyamokon, oklevéllel nem rendelkező pszichológiai tanácsadók működése miatt fordult az obudsmanhoz a Magyar Pszichológiai Társaság. Szabó Máté szerint gyanús lehet a dolog, úgyhogy vizsgálatot indít.
Vágólapra másolva!

Alkotmányos jogokkal összefüggő visszásságok gyanúját veti fel, hogy Magyarországon olyan személyek is végezhetnek pszichológiai tanácsadást és terápiát, akik nem rendelkeznek pszichológusi oklevéllel - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman a problémák teljes körű feltárása és megnyugtató rendezése érdekében vizsgálatot folytat.

Az ombudsman rendelkezésére álló információi szerint a pszichológus szakma képviselői több tekintetben is hiányos jogi szabályozás keretei között dolgoznak. Nincs olyan szakmára vonatkozó átfogó szabályozás, mint például az egészségügyben foglalkoztatott orvosok, illetve szakdolgozók esetében. Nincs továbbá kötelező tagsággal működő kamara, amely szintén felléphetne az érdekvédelem és a megfelelő színvonalú tevékenység biztosításáért.

Az ombudsman a Magyar Pszichológiai Társaság panasza nyomán indított vizsgálatot. A Magyar Pszichológiai Társaság azt sérelmezte, hogy gyakorlatilag szakmai ellenőrzés nélkül, szabadon működnek Magyarországon a "spirituális pszichológiai tanácsadók", "lélekgyógyászok", néhány hetes, legfeljebb pár hónapos mandalaoktatásban, illetve csakra- vagy tantraoktatásban részesült "alap-, közép- vagy felsőfokú pszichoterapeuták". E tanfolyamok felnőttképzés keretében, az akkreditációs eljárás után szabadon indíthatók.

A társaság szerint a pszichológiai tanácsadás, illetve a pszichoterápia gyakorlása alapos szakmai felkészültséget igénylő tevékenység, amely egyetemi tanulmányokat, majd erre ráépülve bizonyos esetekben több éves szakképzést és terapeutaképzést feltételez. A megfelelő hozzáértés és gyakorlat nélküli terápia vagy tanácsadás a kliensek lelki egészségét veszélyeztetheti.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az egészségügyi miniszterhez fordult, aki szerint a hatályos jogi szabályozás a kérdést megfelelően rendezi. A minisztérium szerint az egészségügyi tárca illetékességi körébe kizárólag azok a pszichológusok tartoznak, akik az egészségügyi ellátórendszer keretében végzik tevékenységüket. E dolgozók jogi helyzete és az egészségügyben irányadó feltételek köre rendezett. Az országgyűlési biztos álláspontja szerint a probléma ennél komplexebb megközelítést igényel, elsősorban annak érdekében, hogy egészségügyi intézményeken kívül is érvényesüljenek a szakmaiság alapkövetelményei.