Nyomoznak a Bábolna és a Mol privatizációja után

Vágólapra másolva!
Büntetőeljárást indított a rendőrség több nagy állami cég privatizációjával kapcsolatban ismeretlen tettes ellen. A nyomozás számvevőszéki jelentések alapján indult, amelyek szerint a cégek - például a Bábolna Rt. és a Mol - értékesítésekor legkevesebb 15 milliárd forint kár érte az államot.
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés gyanúja miatt büntetőeljárást indított a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Bábolnai Élelmiszeripari Rt., a MOL Rt., a Földhitel és Jelzálogbank, valamint a Lóversenyfogadást szervező Kft. privatizációjával kapcsolatban - közölte a Magyar Televízió híradója szerda este. A nyomozás az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megállapítási alapján indult, ezek szerint 2004 és 2007 között legkevesebb 15 milliárd forint kárt okoztak az államnak a cégek privatizálásakor.

A híradó riportjában megszólaló Podonyi László, az Állami Számvevőszék igazgatóhelyettese szerint Bábolnán a tulajdonos utólag tudomásul vett olyan intézkedéseket, amit ha nem engedélyez korábban, akkor nem lett volna több tízmilliárd forintos kár a cégnél.

Az ÁSZ jelentése szerint az ÁPV Rt. 2007-ben úgy adta el a Földhitel és Jelzálog Bank részvénycsomagját, hogy az államnak végleg le kellett mondania a tulajdonosi jogairól, és ma nem állapítható meg a pénzintézet valódi tulajdonosi köre.

A számvevőszék elfogadhatatlannak tartja a MOL Rt. eladásakor felmerült csaknem 400 millió forintos közreműködői díjat is. A jelentés szerint ezért a pénzért több cég is részben ugyanazt a munkát végezte el. Kifogásolják a Lóversenyfogadást Szervező kft. privatizációját is, mert indokolatlannak tartják az eladás előtti 900 millió forintos tőkeemelést.

Bartha László, az NNI szóvivője a híradónak elmondta: az ügyben hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás ismeretlen tettes ellen.