Szigorúan őrzik az érettségi tételeket

Vágólapra másolva!
A hétfőn kezdődő 2009-es érettségi vizsgák tételeit fokozott biztonsági intézkedések mellett készítik, nyomtatják és őrzik - mondta Bakonyi László. Az Oktatási Hivatal szerint egyetlen feladat sem szivároghat ki, ha minden érintett betartja a szabályokat. Az idei érettségi a magyar vizsgákkal kezdődik, aztán jön a matek és a történelem.
Vágólapra másolva!

Az idén is maximális biztonsági intézkedések mellett szervezik az érettségi vizsgákat, a tételeket csak igen kevesen ismerhetik, azok a szabályok betartása mellett nem szivároghatnak ki - mondta Bakonyi László, az Oktatási Hivatal elnöke.

Az írásbeli érettségik hétfőn a magyar nyelv és irodalom, és a magyar mint idegen nyelv tárgyakkal kezdődnek, ezeket kedden a matematika, szerdán a történelem vizsgák követik.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) adatai szerint magyar nyelv és irodalom tárgyból középszinten 1179 helyszínen 93 650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1416 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 47 helyszínen 88 diák, emelt szinten 4 helyszínen 35 vizsgázó érettségizik.

Bakonyi László elmondta, idén az írásbeli tételsorokat több variációban egy korábban felkért szakmai bizottság állította össze. Az Oktatási Hivatal a kész feladatlapokat szolgálati titokként őrzi, és sorsolás útján választják ki, hogy az egyenrangú és egyforma nehézségű feladatlapok közül melyik kerül a diákok elé.

A sorsolás után kinyomtatják, ezután a körzetközponti jegyzőkhöz szállítják a feladatlapokat. A dokumentumokat a jegyző által kijelölt helyen őrzik. Az érettségi előtt egy nappal szállítják ki a tételeket az iskolákba, és a csomagolt dokumentumokat bizottság előtt bontják ki - a vizsga előtt fél órával. Egyetlen új elem, hogy a nagyobb tárgyaknál - a magyarnál, a matematikánál, a történelemnél, az angol és német vizsgánál - közvetlenül a nyomtatás előtt még egyszer lektorálták a tételeket.

Bakonyi László szerint nem szivároghatnak ki a tételek, ha a szabályokat minden érintett betartja. A tételsorokat csak nagyon kevesen ismerik: a bizottság tagjai, akik összeállították, illetve akik átadják a nyomdának. A szolgálati titok akkortól él, amikor a feladatlap elkészült, tartalma csak speciális engedéllyel ismerhető, és addig tart a minősítés, amíg a vizsga időpontja elérkezik. Az érettségi vizsgák megszervezésére a központi költségvetésből 1 milliárd 150 millió forintot különítettek el.