Jogosan lőtt Érden a járőr a rendőrség szerint

Vágólapra másolva!
Mivel testi épségük veszélyben volt, ezért jogosan adott le célzott lövéseket egy rendőr április 25-én egy autóra, melynek sofőrje nem akart megállni az igazoltatásnál - közölte a Pest megyei rendőrség. Két lövés életveszélyesen megsebesítette az autó egyik utasát.
Vágólapra másolva!

A járőr által leadott figyelmeztető, majd az azt követő célzott lövések jogszerűek és szakszerűek voltak - állapította meg a Pest megyei rendőrség (PMRFK) vizsgálata egy április 25-i rendőri intézkedésről. A vizsgált intézkedéskor egy rendőr több lövést adott le egy autósra.

Az érdi rendőrök a déli órákban igazoltatni akartak egy autót a Balatoni úton. A sofőr többszöri, szabályos jelzés ellenére sem állt meg. Az egyik járőrt elsodorta, társát az autó egyik utasa karjánál fogva behúzta a gépkocsiba félig, és megpróbálta megütni.

A rendőrség honlapján olvasható összefoglaló szerint mivel a saját és járőrtársa élete és testi épsége ellen intézett támadásokat másként nem lehetett elhárítani, ezért jogosan használta fegyverét. Testi épségük a támadások során közvetlen veszélyben volt, a támadók a figyelmeztető lövések ellenére sem engedelmeskedtek.

Négy célzott lövés a jármű bal első kerekének felnijét, illetve gumijának futófelületét érte. Három, szintén célzott lövés közül kettő célt tévesztett, mivel a járőrt a gépkocsivezető kibillentette egyensúlyából, illetve a gépkocsi folyamatos mozgásban volt. Ezek átfúródtak a jármű bal hátsó ajtaján és sárvédőjén, életveszélyesen megsebesítve az autó egyik utasát.

Az intézkedő rendőrök a jogszabályi előírásoknak, törvényi kötelezettségeiknek megfelelően, az arányosság követelményét betartva jártak el - közölte a PMRFK.