Más útvonalakon jár a BKV a május 1-jei rendezvények miatt

Vágólapra másolva!
A hosszú hétvége rendezvényei miatt több forgalmas helyen is módosul a BKV-járatok útvonala, jelentős változások lesznek a Margitsziget, a Kossuth tér és a Hősök tere környékének közlekedésében. A BKV a módosításoktól eltekintve május elsején a hétvégi menetrend szerint közlekedik.
Vágólapra másolva!

Május elsején a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek a BKV járatai, a május 1-jei rendezvények miatt azonban több vonalon korlátozások vagy útvonal-módosulások lesznek. Korlátozásokra és terelésekre kell számítani főleg a Margitsziget, a Kossuth tér és a Hősök tere környékén. Néhány járatot tulajdonképpen felszabdalnak az útvonalukra eső rendezvények a hosszú hétvégén.

A Margitszigeten járó 26-os buszok pénteken 9.30 és 14.30 óra között nem tudnak áthaladni a szigeten az ott rendezett Diákolimpia miatt. A buszok ezért megosztva közlekednek, északi irányból az Árpád híd és a Zenélő kút, déli irányból a Nyugati tér és a Centenáriumi emlékmű között járnak. A buszok Szállodák, a Szabadtéri színpad, a Palatinus strand, a Parkmozi köz, valamint a Hajós Alfréd uszoda megállókat nem érintik - olvasható a BKV közleményében.

A Kossuth téri szakszervezeti rendezvények miatt pénteken reggeltől várhatóan délután 1 óráig a 2-es villamos Jászai Mari tér és Havas utca között közlekedő északi járatai a Havas utcától csak a Kossuth térig mennek el, a Jászai Mari térre nem. Amennyiben a Kossuth teret a nap folyamán lezárják, a 2-es villamosok csak a Roosevelt térig közlekednek majd. Ugyanitt az Erzsébet Királyné útja aluljárótól, valamint a Keleti pályaudvar (Garay utca) végállomástól induló 70-es és 78-as trolibuszok csak a Honvéd utcai megállóig közlekednek.

Szintén a szakszervezetek rendezvénye miatt a 115-ös autóbuszok is módosított útvonalon járnak majd; az Árpád híd irányában nem érintik a Roosevelt téri, a Nádor utcai, a Hercegprímás utcai, a Hold utcai, a Kossuth Lajos téri és a Markó utcai megállókat. Helyettük az Arany János utcában (a 109-es autóbusz megállójában), a Podmaniczky utcában (a 72-es, 73-as trolibuszok megállójában) valamint a Nyugati pályaudvarnál (a 109-es autóbusz megállójában) lehet felszállni rájuk.

A Hősök terére szintén a szakszervezetek szerveznek vonulásos rendezvényt pénteken 9 órától, valamint vasárnap 10.00 és 14.00 között. Ekkor a 105-ös autóbuszok forgalmában körülbelül 15 perces akadály várható, a Dózsa György út keresztezésekor pedig a 20E, 30-as és 30A autóbuszok, valamint a 75-ös és 79-es trolibuszok forgalmát megállíthatják. A résztvevők számától függően a 20E, 30-as, illetve 30A jelű autóbusz terelése Újpest felé szükségessé válhat. Ebben az esetben az autóbuszok nem érintik a Hősök tere, Róbert Károly körút, Damjanich utca megállókat. A 20E autóbuszok a Hungária körútra terelve a 32-es autóbusz útvonalát érintve; a 30-as és 30A autóbuszok a Hermina úton keresztül közlekednek.

A BKV szerint a 105-ös autóbuszok terelése szintén szükségessé válhat, ez esetben a buszok egyik irányában sem érintik majd a Hősök terét, a Bajza utcát, a Kodály köröndöt, az Oktogont, az Operát és a Bajcsy-Zsilinszky utat.

A Kós Károly sétányon szombaton 14 és 19 óra között tart EP-kampánynyitó rendezvényt a Fidesz, szükség esetén emiatt lezárják a Hősök tere Városliget felőli részét. Ekkor a 75-ös és 79-es trolik nem állnak meg a Zichy Géza utcában és az 56-osok terén, a Dvorák sétánynál, az Olof Palme sétánynál és a Hősök terén. Mindkét troli ideiglenesen az Ajtósi Dürer sor - Hermina út - Állatkerti körút útvonalon közlekedik.

Szombaton és vasárnap (május 2-án és 3-án) mind a közösségi, mind a gyalogos közlekedés elől lezárják a Szabadság hidat. A 47-es villamosok ezért Budafok, Városház tér és a Moszkva tér M között közlekednek, a 49-es villamosok közlekedése pedig ideiglenesen szünetel. A kimaradó szakaszon a 47-49V jelzésű villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat, a Szabadság híd helyett az Erzsébet hídon keresztül. A Szabadság híd alatt a Pesti alsó rakpartot is lezárják, ezért a 2V villamospótló autóbuszok módosított útvonalon közlekednek.