Vágólapra másolva!
Könnyebb volt a magyar érettségi, mint az előző években - mondták az [origo]-nak több gimnázium végzős diákjai, amivel a Szent Imre Gimnázium magyar tanárja is egyetértett. Sokan közülük ugyan az évfordulós Radnótira számítottak, de végül a többség elégedett volt a feladatsorral. A legtöbben Lázár Ervin novelláját elemezték és egy Spiró-idézet alapján írtak érvelést. Reggel a vizsgára érkezőket, délben a távozókat faggatta az [origo].
Vágólapra másolva!

"Annyira nem volt vészes" - tömören így jellemezte a Szent Imre Gimnázium egyik érettségizője az [origo]-nak a hétfői magyar érettségit. A Madách Imre Gimnáziumban, a Szent Margit Gimnáziumban és a Szent Imre Gimnáziumban megkérdezett végzősök megkönnyebbülten és egyhangúan azt állították: az idei magyar érettségi lényegesen könnyebb volt a tavalyinál. (Az érettségi tételek részletes megoldását itt megtalálja az [origo]-n.)

"Az első rész, a szövegértés sokkal könnyebb volt mint tavaly, mert sokkal érthetőbb volt a szöveg. Egyértelmű kérdések voltak, amelyek kevésbé adtak lehetőséget a szubjektivitásra, ráadásul ha az ember odafigyelt, azt is ki tudta olvasni, mi a válasz" - számolt be tapasztalatairól a Szent Margit Gimnázium előtt a jogra készülő Papp János.

A sokak által várt évfordulós Radnóti Miklós ugyan nem szerepelt a feladatok között, az iskolákból kitóduló érettségizők hangulata azt mutatta, így is elégedettek voltak a feladatokkal. Középszinten a szövegértési feladatok Mikszáthoz, a második rész Vörösmarty és Petőfi bordalaihoz, Spiró Györgyhöz és Lázár Ervinhez, emelt szinten Tóth Árpádhoz kapcsolódtak (a tételek részletesen keretes írásunkban olvashatóak).

Az [origo] által megkérdezettek közül legtöbben a Spiróhoz kapcsolódó érvelést és a Lázár Ervin Csapda című novellájának elemzést választották, a verselemzésbe csak ketten mertek belevágni. A meg nem engedett eszközök használatát firtató kérdésünkre mind az egytucatnyi érettségiző azt állította: ők sokkal becsületesebbek annál, hogy puskázzanak.

Várkonyiné Mihályi Anikót, a Szent Imre Gimnázium magyar tanárnőjét éppen azután kezdtük el faggatni, hogy diákjai beszámoltak neki arról, kinek hogy sikerült a vizsga. Szerinte az összehasonlító verselemzés azoknak kedvezett, akik rendesen felkészültek, a Lázár Ervin novellaelemzést - mivel ismert szerző ismeretlen műve volt - a kicsit merészebbek választották.

A tanárnő szerint, bár népszerű volt az érettségizők közt a Spiró-idézeten alapuló érvelés, egyáltalán nem volt könnyű falat. Tapasztalatai szerint ugyanis 18 évesen még nagyon nehéz megírni egy jól felépített érvelést, ő nem is javasolta a tanítványainak. Annak viszont örült, hogy éppen Spiró-idézet szerepelt a feladatok között: " Tavaly, tavalyelőtt minden irodalmi tudás nélkül meg lehetett írni az érvelést, most legalább az irodalomhoz kapcsolódott a Spiró-szöveg." Mint mondta, ő kizártnak tartotta, hogy Radnóti lenne az egyik vizsgatétel, mert évek óta nem szokás érettségi dolgozatnak évfordulós szerzőt adni.

Reggel sem izgultak túlzottan a diákok

Reggel fél nyolckor pedig még Radnóti neve hangzott el legtöbbször a Fazekas Gimnázium diákjai szájából. Nem volt nagy nyüzsgés vagy idegeskedés a gimnázium előtt 7 óra 23 perckor, kellemes sétatempóban szállingóztak az érettségizők. Az iskola kapujában kezet ráztak, egymásra vigyorogtak, aztán meglepően nyugodtan léptek be a kapun. A szokatlan nyugalmat az iskola egyik végzőse, Márton az [origo]-nak azzal magyarázta: azért nincs akkora izgalom, mert mindenki inkább a keddi matemetika érettségitől tart.

Diáktársa, Péter is egyetértett, szerinte a magyar érettségi azért nem olyan vészes, mert az első részt, a szövegértést mindenki gyerekkora óta gyakorolja. Utána a szövegalkotási részben ő már előre az érvelésnek szavazott bizalmat. "Ezzel az ember megússza az irodalom érettségit. A Corvinus Egyetemre szeretnék menni, duplázni szeretnék, így a magyar érettségi pontjaim nem számítanak" - magyarázta vidáman, miért nem hozza lázba a hétfői vizsga.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A Fazekas diákjai fél nyolc körül a kapuban

A tételbontásra igyekvő diákok mindnyájan azt mondták, legtöbbet a matek érettségire készültek, főleg, mert többségük a közgázon, a műszakin vagy matematika szakon szeretne továbbtanulni.

Az előzetes latolgatások alapján a Fazekasban is Radnótira tippeltek, mivel idén van a költő születésének századik évfordulója. Mihály is a Radnótiról szóló tételt nézte át alaposabban, de ezen kívül inkább csak "sok meditációval" készült a magyar érettségire, mert ő is inkább a matekkal foglalkozott. Mielőtt társaival együtt belépett volna az épületbe, az érettségi felhajtásról lazán még annyit mondott: "felméri a tudásunkat, hogy aztán ahhoz mérten szétosszon minket egyetemek között". Hét óra ötven perckor a Fazekas gimnázium kapujában elapadt a szállingózás, nyolckor elkezdődött a tételek ismertetése.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A sikeres érettségi kellékei a Jelky András Ruhaipari Szakközépiskolában

A VIII. kerületben, a Rákóczi téri Jelky András Ruhaipari Szakközépiskola és Gimnáziumban 104 érettségiző kezdett körmölni nyolckor. "Minden diák a középszintű érettségi vizsgát választotta" - mondta Varró Sándorné igazgató. A szakközépiskolában már korán reggel elkezdődtek az előkészületek: hét órakor megérkezett három kerületi rendőr, akiket azért hívott az iskola, hogy átvizsgálják a termeket: "Szerettünk volna biztosak lenni abban, hogy nincs alapja egy esetleges bombariadónak. Nálunk ilyen még nem fordult elő, de más iskolák tapasztalataiból tudjuk, hogy tönkreteheti az érettségit" - mondta az igazgatónő. "Miután mindent rendben találtak, bezártuk a termet és tudtuk, hogy itt már nem lehet baj."

Az esetleges bombák mellett a tanárok az eldugott puskák után kutattak: előzetesen átnézték a mosdókat a szemetes kosaraktól a vécétartályig. Ez az igazgatónő szerint azért indokolt, mert már volt olyan diákjuk, aki oda rejtette el a könyveket, de mint mondta, idén nem találtak semmit.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az első érettségi napról elégedetten távoztak a Szent Imre Gimnázium tanulói

Rendben zajlottak az írásbeli érettségi vizsgák magyar nyelv és irodalomból hétfőn az ország középiskoláiban - közölte az Oktatási Hivatal. Az első vizsganapon magyar nyelv és irodalomból középszinten 1179 helyszínen 93 650 vizsgázó, emelt szinten 43 helyszínen 1416 diák tett érettségi vizsgát. Magyar mint idegen nyelvből középszinten 47 helyszínen 88-an, emelt szinten 4 helyszínen 35-en érettségiztek. Az érettségi vizsgák kedden a matematika írásbelikkel folytatódnak.