Vágólapra másolva!
Diszkriminációért elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a gyöngyösi kórházat, amiért nem hosszabbította meg egy, a HospInvest terjeszkedését ellenző orvos munkaszerződését. A kórház az eljárás során nem tudta bizonyítani, hogy a többi orvosénál rosszabb teljesítménye miatt váltak volna meg az Egri Kórházvédők Egyesületének elnökségi tagjától.
Vágólapra másolva!

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) szerint diszkriminálta Pócs Alfrédot, az Egri Kórházvédők Egyesületének elnökségi tagját a HospInvest leányvállalata által üzemeltetett gyöngyösi kórház, amikor nem hosszabbította meg határozott idejű szerződését - közölte Pócs szerdán.

A korábban az egri kórházban is praktizáló ortopéd szakorvos, aki egyben a Heves Megyei Orvosi Kamara elnöke, tavaly februárban panaszolta be a gyöngyösi kórházat a hatóságnál, mert miközben öt kollégájának meghosszabbították a szerződését, neki távoznia kellett az intézményből. Pócs úgy vélte: a HospInvest terjeszkedése elleni tevékenysége miatt különböztették meg hátrányosan.

A kórház a hatóság előtt azzal indokolta döntését, hogy felmérésük szerint az orvosok közül Pócs nyújtotta a legalacsonyabb teljesítményt, ezért váltak meg éppen tőle, amikor költségcsökkentés miatt el kellett küldeni valakit - derül ki az EBH honlapján olvasható anonimizált esetleírásból. A működtető cég azonban az EBH szerint ezt nem tudta bizonyítani.

A hatóság végül megállapította, hogy a panaszost más véleménye miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetéssel sújtotta a gyöngyösi kórház. Az EBH elrendelte határozatának nyilvános közzétételét, és eltiltotta a kórházat a jövőbeni jogsértéstől. A kórházra pénzbüntetést nem róttak ki, csak az eljárás körülbelül 15 ezer forintos költségét kellett megfizetnie - olvasható az EBH honlapján.

Pócs az EBH döntése alapján újra dolgozhatna a gyöngyösi kórházban, de nem akar visszatérni oda - mondta, hozzátéve, hogy a határozat erkölcsi elégtételt jelent számára. Pócs jelenleg a salgótarjáni kórházban praktizál.