Elmeszelték a HospInvest ellenzőjét elküldő kórházat

2009.05.06. 19:37

Diszkriminációért elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a gyöngyösi kórházat, amiért nem hosszabbította meg egy, a HospInvest terjeszkedését ellenző orvos munkaszerződését. A kórház az eljárás során nem tudta bizonyítani, hogy a többi orvosénál rosszabb teljesítménye miatt váltak volna meg az Egri Kórházvédők Egyesületének elnökségi tagjától.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) szerint diszkriminálta Pócs Alfrédot, az Egri Kórházvédők Egyesületének elnökségi tagját a HospInvest leányvállalata által üzemeltetett gyöngyösi kórház, amikor nem hosszabbította meg határozott idejű szerződését - közölte Pócs szerdán.

A korábban az egri kórházban is praktizáló ortopéd szakorvos, aki egyben a Heves Megyei Orvosi Kamara elnöke, tavaly februárban panaszolta be a gyöngyösi kórházat a hatóságnál, mert miközben öt kollégájának meghosszabbították a szerződését, neki távoznia kellett az intézményből. Pócs úgy vélte: a HospInvest terjeszkedése elleni tevékenysége miatt különböztették meg hátrányosan.

A kórház a hatóság előtt azzal indokolta döntését, hogy felmérésük szerint az orvosok közül Pócs nyújtotta a legalacsonyabb teljesítményt, ezért váltak meg éppen tőle, amikor költségcsökkentés miatt el kellett küldeni valakit - derül ki az EBH honlapján olvasható anonimizált esetleírásból. A működtető cég azonban az EBH szerint ezt nem tudta bizonyítani.

A hatóság végül megállapította, hogy a panaszost más véleménye miatt közvetlen hátrányos megkülönböztetéssel sújtotta a gyöngyösi kórház. Az EBH elrendelte határozatának nyilvános közzétételét, és eltiltotta a kórházat a jövőbeni jogsértéstől. A kórházra pénzbüntetést nem róttak ki, csak az eljárás körülbelül 15 ezer forintos költségét kellett megfizetnie - olvasható az EBH honlapján.

Pócs az EBH döntése alapján újra dolgozhatna a gyöngyösi kórházban, de nem akar visszatérni oda - mondta, hozzátéve, hogy a határozat erkölcsi elégtételt jelent számára. Pócs jelenleg a salgótarjáni kórházban praktizál.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK