Ijesztő, de nem igazi az SZDSZ árpádsávosa

Vágólapra másolva!
Tito Ortiz mexikói-amerikai harcosra hasonlít az SZDSZ egyik EP-kampányplakátján szereplő, a plakát szerint árpádsávos férfi. A háromrészes új plakátsorozaton "szabad, demokratákat" és "árpádsávosokat" mutatnak egymás mellett. Két árpádsávos nem felismerhető - az egyik arcát kapucnis pulóver takarja, a másik arcát kikockázták -, a kopasz izmos férfinak azonban látszik az arca. Az SZDSZ szerint a képen egy modell szerepel.
Vágólapra másolva!

Az SZDSZ új EP-választási plakátsorozatában két arcot mutatnak egymás mellett: kék csíkos háttérrel egy "szabad, demokratát", piros csíkos háttérrel pedig a különböző plakátokon egy csuklyás embert, egy gárdistát és egy kopasz "árpádsávost". A kérdés: Ki lesz a harmadik erő?, az SZDSZ továbbra is 200 001 szavazót keres. A gárdista arcát kikockázták, sapkájáról és sáljáról lehet felismerni, hogy a Magyar Gárda tagjáról van szó. A csuklyás férfi arcának nagy része takarásban van, az izmos kopasz férfinak azonban a teljes arca látható a képen.

A kopasz árpádsávos Tito Ortiz mexikói-amerikai harcművészre hasonlít - ahogy azt a Magyar Nemzet szerdai számában írja -, az SZDSZ szerint azonban nem ő van a képen. "A képet a Stockphotos.com reklámügynökségtől vásároltuk" - mondta az [origo]-nak Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, aki közölte, hogy beperlik azokat a lapokat, amelyek azt állították, hogy Ortiz látható a képen. Az SZDSZ délután közleményt adott ki, miszerint "nem él vissza senki képmásával vagy más személyes adataival. A reklámügynökség olyan modellek fényképét használja, akik előzőleg hozzájárultak a reklámcélú felhasználáshoz".

A kép tehát a párt szerint nem Ortizé, de nem is egy, a párt által árpádsávosnak nevezett emberé. Beleegyezés nélkül nem is használhatná fel senkinek a képét plakátjaihoz az SZDSZ, mivel azzal megsértené a képen szereplő ember személyiségi jogait.

Ki az a Tito Ortiz?

Ortiz az Ultimate Fighting Championship (UFC) versenysorozat többszörös nehézsúlyú bajnoka és legnagyobb sztárja volt az utóbbi években. Az UFC a világ legnagyobb kevert harcművészeti szövetsége - a kevert harcművészetekben szinte semmilyen megkötés nincs, nagyjából bármilyen támadás érvényes a test bármely részére. Alapja a brazil vale tudo ("bármit lehet") harctípus.

A UFC-t korábban John McCain, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje is bírálta brutalitása miatt, és "emberi kakasviadalnak" nevezte. Néhány évig földalatti mozgalomként működött, aztán a szabályok megszigorítása után az utóbbi években visszatért az élvonalba, a média is felkapta a sportot, világszerte 34 országban közvetítik az összecsapásokat.

Forrás: AFP
Az árpádsávos és Tito Ortiz

Ortiz ötször védte meg UFC nehézsúlyú bajnoki címét. 2008-ban lépett utoljára ringbe, azóta átesett egy vállműtéten, és kilépett az UFC-től, de a szerződése miatt 2009 nyaráig más ligában nem szepelhet. A Bloody Elbow (Véres Könyök) című harcművészeti magazinnak azt nyilatkozta, 2009 nyarától újra harcolni fog, de még nem mondta meg, melyik ligában. Korábban rövid ideig pankrátorként is szerepelt. 2008-ban megírta Ez fájni fog: Élet a kevert harcművészetekben című könyvét.

Ortiz Jenna Jamessonnal, a világ egykori leghíresebb pornószínésznőjével él együtt. 2006-ban találkoztak a MySpace közösségi oldalon, Jameson kapcsolatuk alatt befejezte pornós karrierjét, Ortiz szerint monogám kapcsolatban élnek. 2009 márciusában ikreik születtek.

Ortiz a Wikipedián található oldala szerint a Limp Bizkit és Eminem számaira vonult be mérkőzéseire, és általában olyan feliratú pólókban szerepelt, mint "Én öltem meg Kennyt! Te szemét!" (utalás a South Park című sorozatra), "Amerikáért harcolok", illetve "Megbasztam a segged".