Zseniális szélhámosnak nevezte Zuschlagot egy tanú

Vágólapra másolva!
Zsebből fizetett, jó kapcsolatot ápolt fiatal fideszes politikusokkal, és "zseniális szélhámos volt" - mondta Zuschlag János csalással vádolt egykori MSZP-s képviselőről egykori segítője, akit tanúként hallgattak meg szerdán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A korábban Zuschlagnak dolgozó férfi szerint a politikus országosnak nevezett ifjúsági szervezete csak néhány fővárosi fiatalt jelentett, akiket azonban a Fidesz-kormány idején a jobboldal is támogatott, hogy gyengítse a rivális Fiatal Baloldalt.
Vágólapra másolva!

Zsebből fizette Zuschlag János MSZP-s országgyűlési képviselőként azt a férfit, akit szerdán a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon tanúként hallgattak meg. "Nem bejelentett munka volt, hanem zsebből zsebbe ment a 40 ezer forintos díjazásom, mert nem volt semmilyen hivatalos státuszom a frakció mellett" - mondta a tanú, aki 1999-től dolgozott Zuschlag mellett. Elsősorban képviselői munkáját segítette, de alkalmanként pályázatokat, beszámolókat is írt a képviselő kérésére.

"Én csak az elejét láttam annak a folyamatnak, amelynek ez a tárgyalás is része" - mondta a tanú, aki szerint a finanszírozási kérdésekbe nem látott bele, mert Zuschlag bizalmatlan volt. A férfi azt mondta, hogy az Ifjú Szocialisták Mozgalma (ISZM) által szervezett rendezvényeket nagyobb részt az MSZP pártszervezete támogatta. A programok finanszírozása úgy történt, hogy "szóltak a Jánosnak", aki adta a pénzt.

A tanú azt mondta, hogy a Fidesz-kormány idején Zuschlag jó kapcsolatot ápolt Gyürk András és Rogán Antal fideszes képviselőkkel. Szerinte ennek oka, hogy amikor a Fidesz volt hatalmon, az ISZM támogatásával igyekeztek gyengíteni a Zuschlag-féle szervezet riválisának számító Fiatal Baloldalt (FIB). A Fidesz-kormány idején egy ideig az ISZM is tagja volt a jobboldalhoz köthető Országos Gyermek és Ifjúsági Parlamentnek. A tanú az Ifjú Szocialisták Mozgalmáról azt mondta, nehezen lehetett volna országos szervezetnek nevezni, mert "néhány tucatnyi, Budapesten lévő, Zuschlag János körül csoportosuló fiatalt" jelentett csak a szervezet.

"János egy zseniális szélhámos volt, el tudta magát adni, többnek tudta mutatni magát, mint aki valójában volt" - mondta Zuschlag Jánosról a tanú.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van. Ha tájékozódni szeretne a Zuschlag-ügy részleteiről ezen az oldalon mindent megtalál.