AB: alakulhat vizsgálóbizottság a parkolócégek ellenőrzésére

Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybíróság döntése értelmében parlamenti vizsgálóbizottság alakulhat az önkormányzati parkolócégek vizsgálatára. Korábban nem volt egyértelmű, hogy a parlamentnek van-e jogköre az önkormányzati cégek ügyeiben kutakodni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Lehet parlamenti vizsgálóbizottságot alakítani az önkormányzati parkolótársaságok ellenőrzésére - mondta ki kedden az Alkotmánybíróság (AB). A testület értelmezését az MDF kezdeményezésére azért kérte ki az Országgyűlés, mert nem volt egyértelmű, hogy egy esetleges parlamenti vizsgálat nem sérti-e az önkormányzatok alkotmányos autonómiáját - írja a Népszabadság.

Az Országgyűlés a fővárosi önkormányzat alá tartozó parkolási cég tevékenységét szeretné vizsgálni, de a céget az önkormányzatok alapították, és ezért a hozzájuk kapcsolódó ügyek is a helyhatóságok hatáskörébe tartoznak. Nem volt tehát egyértelmű, hogy a parlamentnek van-e hatásköre a vizsgálatra.

Az AB most kimondta, hogy az Országgyűlés nem vonhatja meg az önkormányzatok semmilyen jogát, viszont minden közérdekű kérdés vizsgálatára állíthat fel bizottságot, és ezalól a parkolócégek ügye sem kivétel. A bizottság felállításának ugyan nincs alkotmányos korlátja, a parlamenti vizsgálat során azonban nem lehet hozhatnak az önkormányzatokra kötelező érvényű döntéseket - figyelmeztetett állásfoglalásában az AB. Ezalól azok a döntések jelentenek kivételt, amelyek nem korlátozzák az önkormányzati alapjogokat - írja a Népszabadság.

A főváros parkolási cégek korábban többször a figyelem középpontjába kerültek, a Centrum Parkolási Kft többször megtagadta a működésével kapcsolatos adatok kiadását, noha bírságolási és pénzbehajtási módszereit sokan kétségbe vonták. 2008 szeptemberében nem jogerős bírósági ítélet mondta ki, hogy a cég adatai nyilvánosak, mivel közfeladatot lát el.