Vágólapra másolva!
Elkezdődött az új típusú influenza vadvírusána szerdán Magyarországra érkezett mintájának vizsgálata. Az oltóanyag gyártására készülő cég szerint körülbelül három hónapig tartó vizsgálatok után lehet meg az oltóvírus, és kezdődhet el a nagyüzemi gyártás.
Vágólapra másolva!

Megkezdődött az új típusú influenza Magyarországra érkezett vadvírusának vizsgálata - közölte csütörtökön az oltóanyag gyártására készülő pilisborosjenői cég, az Omninvest Kft. szóvivője, Németh Zsolt. A következő lépés a tesztvakcina elkészítése, majd annak vizsgálata lesz. A két vizsgálat együtt körülbelül három hónapig tart majd, ha meglesz az oltóvírus, elkezdődhet a nagyüzemi gyártás - mondta Németh, aki szerint az Omninvest heti 500 ezer adagot bizonyítottan képes előállítani, ám ha szükséges, akkor ennél többet is. A vadvírus szerdán érkezett meg Magyarországra az Egyesült Államokból. Székely Tamás egészségügyi miniszter szerint Magyarország azért kért vírusminát, mert a magyar laboratóriumok különlegesen biztonságosak, lehetséges bennük a veszélyes, fertőzőképes vadvírusok felhasználása az oltóanyag kifejlesztésére. Így Magyarországon hamarabb elkészülhet az oltóanyag, mint a genetikailag megszelidített mintákkal dolgozó laboratóriumokban.

A szóvivő szerint az emberek 50-60 százalékának, azaz 5-6 millió embernek elegendő oltóanyag gyártására készülnek, de ha az egészségügyi hatóságok úgy döntenek, hogy mindenkinek meg kell kapnia a szérumot, akkor néhány héttel meghosszabbítva a munkát, tízmillió ampullát is elő tudnak állítani. A cégnek a szóvivő szerint a kiszállításra is vannak kész tervei. Ha a helyzet úgy hozná, a folyamatosan készülő oltóanyag közvetlenül az úgynevezett oltóközpontokba kerülne, ahol a háziorvosok "éjt nappallá téve" oltanák a lakosságot - tette hozzá Németh.

A vakcina magyarországi gyártását nem befolyásolja az a tény, hogy Kanadában első ízben sikerült meghatározni az új típusú H1N1-vírus RNS- szekvenciáját - mondta Németh. Magyarázata szerint az RNS-szekvencia meghatározása tulajdonképpen a vírus szaporodásához szükséges információ-sorrend felfedezését jelenti, ami fontos ismeret, mert a kutatók egyre inkább megértik: mivel is állunk szemben. Az oltóanyag gyártását azonban ez nem gyorsítja meg.

Csütörtök délre az új típusú influenzás esetek globális száma 2265-re nőtt - közölte az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) Stockholmban.