Tizenötezer lőszert loptak el egy tehervonatról

Vágólapra másolva!
A Ferencvárosi pályaudvarról elloptak 15 ezer darab lőszert egy vasúti konténerből. A MÁV Cargo belső vizsgálatot indított, a rendőrség pedig lopás és lőszerrrel való visszaélés miatt nyomoz.
Vágólapra másolva!

15 000 darab lőszert loptak el egy vasúti konténerből a Ferencvárosi pályaudvaron csütörtökre virradó éjjel - közölte honlapján a rendőrség. A tolvajok leverték az egyik tehervonaton szállított konténer plombáját, és így jutottak a lőszerekhez. A rendőrség nagy erőkkel eredt az ismeretlen tolvajok nyomába, akiket a lopáson kívül lőfegyverrel, lőszerrel való visszaélés miatt is keresnek.

A MÁV Cargo közleménye szerint belső vizsgálatokat is indítottak az ügyben. A lőszerek fuvarozására vonatkozó kormányrendelet értelmében az előírt fegyveres őrzés biztosítása is a fuvaroztató kötelessége, nemzetközi forgalomban berakástól kilépésig kell az őrzést biztosítani, belépéskor pedig az őrző személyzetnek már a határállomáson, a helyszínen kell átvennie őrzésre a küldeményt - áll a közleményben. A MÁV Cargo annak ellenére indít belső vizsgálatokat, hogy közleménye szerint munkavállalói a szabályozásoknak megfelelően elvégezték a fuvartovábbításhoz szükséges vasút- technológiai és ellenőrzési feladatokat. A MÁV Cargo azt állítja: a rendőrség munkáját akarják segíteni a vizsgálattal.

Az MTI úgy tudja: az ellopott lőszereket Magyarországon gyártották és az Amerikai Egyesült Államokba szállították volna. Károly György, a siroki MFS 2000. Rt. lőszergyár vezérigazgatója sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta, hogy a cégnél gyártották volna az ellopott lőszereket. Ezt azzal indokolta, hogy nem akarják megzavarni a rendőrségi nyomozást.

A lőszergyár vezetője ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy a nyomozás lezárulta után nyilatkozik a történtekkel kapcsolatban. A cég vezérigazgatója annyit elmondott, hogy becslése szerint tizenötezer lőszer súlya 300-350 kilogramm lehet.

A TV2 Tények műsorában elhangzott: elképzelhető, hogy a lőszereket már korábban kilopták a konténerből, és az is valószínűsíthető, hogy előre megtervezett lopás történt. A lőszerek Kalasnyikov-gépfegyverekbe valók