Bajban lévő városért küzd Szili és Páva

Vágólapra másolva!
Vasárnap polgármestert választ Pécs, a két esélyes Szili Katalin (MSZP-SZDSZ-MDF), az országgyűlés elnöke és Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) korábbi pécsi polgármester. A győztes eladósodott megyeszékhely vezetését veszi át, neki kell levezényelnie az eddig kudarcos EKF-rendezvénysorozatot is. A politikai helyzet Páva Zsoltnak kedvez, de ellenséges közgyűléssel szemben kellene helytállnia.
Vágólapra másolva!

Vasárnap, május 10-én tartják a polgármester-választást Pécsen. Az időközi választásra Tasnádi Péter polgármester januári halála miatt van szükség. A két legesélyesebb Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje és Szili Katalin, akit az MSZP mellett a helyi SZDSZ és az MDF is támogat.

A kampány két hónapja zajlik, a győztes egy súlyosan eladósodott város vezetését veheti át. Kellemetlen feladatai közé tartozik majd a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa-rendezvénysorozat (EKF) lebonyolítása is, melynek eddigi története jórészt kudarcokról szól.

Az EKF-hez eredetileg tervezett nagyberuházások biztosan nem készülnek el 2010 elejére, amikor a kulturális év kezdődik. A város nyertes pályázatának valóra váltása nem járt sikerrel, az elmúlt években folyamatosan csúsztak a beruházások, az EKF szervezésének élén egymást váltották a vezetők, miközben Pécs két polgármesterét vesztette el - a balesetet szenvedett Toller László után Tasnádi Pétert. Eközben a város adóssága folyamatosan növekedett. A kulturális főváros-projektet esélynek tartották arra, hogy a város megállítsa saját hanyatlását, megismertesse nevét Európával, és valódi régiós központtá váljon. Az új polgármesternek rendet kell tennie az EKF körül, és a lehetőségekhez képest sikeresen lebonyolítania a kulturális évet.

Szili és Páva harca

Szili az MSZP pécsi alaparca, Páva pedig 1994 és 1998 között volt pécsi polgármester. Bár az MSZP országos népszerűsége jelenleg jóval elmarad a Fideszétől (a Medián áprilisi felmérése szerint a biztos szavazók 70 százaléka szavazna a Fideszre, míg az MSZP-t mindössze 18 százalék támogatná), Szilinek mégis lehet esélye: egyrészt pécsi szocialista fellegvárnak számít jó tíz éve, Szili az MSZP egyik legnépszerűbb politikusa, illetve a helyi SZDSZ és MDF is támogatja.

Páva Zsolt jelenleg a pécsi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője, és gyakorló ügyvéd. Azt ígéri, megválasztásával a pécsiek is nyernek. Honlapja szerint ha megválasztják, leltárt készíttet az önkormányzat pénzügyi, gazdasági helyzetéről, szigorúbban ellenőrzi a közpénzek felhasználását. Azt is megígérte, hogy a civil szervezeteket bevonja a döntésekbe, és megváltoztatja a szerinte eldurvult helyi politikát. Arról szavazunk, hogy a pécsiek visszakapják-e Pécset - mondja kampányfilmjében a Fidesz jelöltje.

Szili Katalin jelenleg az Országgyűlés elnöke, a pécsi polgármesterség kedvéért azonban kész lemondani posztjáról. Honlapján összefogást hirdet, egyebek mellett azt ígéri, munkahelyeket, biztonságot és rendet teremt Pécsen, megakadályozza, hogy a Tubes-hegyen a lokátorállomás megépüljön, és kihasználja a mögötte álló közgyűlési többséget.

Az országos helyzet Pávának kedvez

Horváth Csaba, a pécsi egyetem docense szerint a választás kimenetleét az országos politikai helyzet, a város gazdálkodása és az EKF-program jövője határozza majd meg. A politológus MTI-nek azt nyilatkozta, hogy mindkét jelölt és pártjaik számára nagy a választás tétje. Szili Katalin országosan népszerű politikus, ha nyer, kedvezőbb pozícióba kerülhet az MSZP-n belül, és üzenhet is a baloldalnak arról, hogy "a sírból is vissza lehet hozni a jövő évi választásokat" - mondta. Ha viszont veszít, az nagyban visszavetheti karrierjét.

Páva Zsoltnak és a Fidesznek "minden jó, ami az MSZP-nek nem", ha ugyanis Szili Katalin vereséget szenved, az MSZP egyik fontos erődítménye esik el - mondta Horváth. Páva Zsolt viszont nem lesz könnyű helyzetben győzelme esetén, hiszen a közgyűlésben az MSZP-SZDSZ koalíció tagjai vannak többségben. A fideszes jelöltnek kedvez az országos politikai helyzet, csakúgy, mint Pécs gazdálkodása, eladósodottsága, rossz privatizációs döntései, beruházásai is.

Horváth Csaba azt mondta, hogy két közvélemény-kutatásról tud, amelyet a két rivális párt készített a közelmúltban, mindkettő Páva Zsolt húszszázalékos előnyét mutatta, de egyiket sem publikálták. Ennek magyarázata a politológus szerint, hogy az eredmények az MSZP számára kellemetlenek, a Fidesz pedig nem akarja, hogy szavazói elkényelmesedjenek az előny tudatában.

Két polgármestert vesztett Pécs

Tasnádi Péter, az MSZP országgyűlési képviselője, Pécs eddigi polgármestere január 27-én halt meg. A politikus 2008 májusában jelentette be, hogy daganatos betegségben szenved, de eldöntötte, hogy le fogja küzdeni azt, tovább dolgozik, és kitölti 2010-ig szóló mandátumát a város élén. Tasnádi Péter 2006 óta volt Pécs polgármestere. 2007. február 12-én a Baranya megyei területi listáról került be a parlamentbe, miután Tóth Bertalan lemondott mandátumáról. (Tasnádi Péterről bővebben itt olvashat.)

A politikus Pécs polgármesteri tisztségét attól a Toller Lászlótól vette át, aki 2006 nyarán súlyos autóbalesetet szenvedett, és azóta is kómában fekszik.