Nyolcból választhatunk az EP-választáson

Vágólapra másolva!
Összesen tíz párt adta le ajánlószelvényeit a június 7-i európai parlamenti választásra a péntek délutáni határidőig. Két párt közös listát állított, a MIÉP visszalépett. Az EP-választáson azok a pártok állíthatnak listát, amelyek 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtöttek össze a választópolgároktól.
Vágólapra másolva!

A pénteki 16 órás határidőig tíz párt - köztük négy párt két közös listát állítva - adta le ajánlószelvényeit a június 7-i európai parlamenti (EP) választásra. A Jobbik és az MSZP összegyűjtött szelvényeit már korábban ellenőrizték, önálló listáikat nyilvántartásba vették. A két párton kívül további nyolc párt adta le az ajánlószelvényeit. Péntek délután az Országos Választási Bizottság (OVB) nyilvántartásba vette az SZDSZ és az MDF önálló listáit is.

A választáson önálló listát állítana a Magyar Kommunista Munkáspárt és az MCF Roma Összefogás is. A Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt bejelentette, hogy közös listát állít, és szintén közös listát állítana a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt.

A MIÉP visszalépett

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) nem indul az EP-választáson - írta Csurka István pártelnök pénteken a párt honlapján közzétett nyilatkozatában. A pártelnök azzal indokolta a döntést, hogy a Jean Marie Le Pen francia politikussal történt "súlyos diszkrimináció" erkölcsileg és politikailag lehetetlenné teszi a párt indulását.

Az EP szerdán megváltoztatta házszabályát, és ezzel kizárta, hogy az új összetételű testület első ülésén - az új tisztségviselők megválasztásáig - korelnökként a szélsőjobboldali Jean-Marie Le Pen elnököljön. A francia politikus korábbi kijelentései felháborodást váltottak ki az EP soraiban: Le Pen ugyanis többször hangoztatta, hogy a holokausztot és a gázkamrákat csupán a második világháború részletkérdésének tartja.

Húszezer ajánlószelvényre volt szükség

Ahhoz, hogy egy párt elindulhasson a magyarországi EP-választásokon, 20 ezer ajánlószelvényt - más néven kopogtatócédulát kellett összegyűjtenie és leadnia május 8-ig. Ez viszonylag kis szám, hiszen egy országgyűlési választáson legalább 136 ezer cédula kell ahhoz, hogy egy párt minden körzetben jelöltet állíthasson. Az EP-választáson tehát olyan pártok is el tudnak indulni, amelyeknek a parlamenti voksoláson esélyük sem lenne.

Az EP-választáson Magyarország egész területe egyetlen választókörzet, amelyben összesen 22 mandátumot lehet megszerezni. A választók egy listát választhatnak, a képviselői helyeket pedig arányosan osztják el az ötszázalékos küszöböt elérő pártok közt. Az EP-választásokon 25 magyar párt akart indulni. A pártokról és a szervezet működéséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.