Elfogták a művészeket átverő csalót

2009.05.11. 12:52

Elfogták azt a férfit, aki egy életműdíjra hivatkozva több híres művésztől, kutatótól csalhatott ki több millió forintos összeget. A rendőrség egy ideig nem tudta, hogy csalássorozatról van szó. A férfi társait még keresik.

Elfogta a rendőrség azt a 42 éves, budapesti férfit, aki társaival több neves művésztől, kutatótól próbált meg életműdíjra hivatkozva pénzt kicsalni - közölte Tóth Gábor, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vezetője hétfőn. A férfi és társai - akiket a rendőrség még keres - az elmúlt hónapokban egyenként több millió, összesen mintegy 50 millió forintot csaltak ki idős áldozataiktól. A csalók több mint harminc ismert személyiséget kerestek meg telefonon, s minden második próbálkozásuk eredménnyel is járt.

A férfit múlt csütörtökön, a II. kerületben fogta el a rendőrség, miután épp átvette a kicsalt pénzt Horváth Sándor színművésztől, a Kántor-sorozat egykori századosától. A csalót a bíróság szombaton előzetes letartóztatásba helyezte.

A rendőrség szerint akadémikus professzorokat, színészeket, ismert képzőművészeket hívtak fel telefonon, hogy a kormány, az Oktatási és Kulturális Minisztérium, vagy valamely európai nemzetközi szervezet életműdíjat kíván nekik adományozni. A sikeres, ismert személyek esetében realitása lehetett annak, hogy ilyen díjjal tüntetik ki őket, ráadásul az elkövetők minden esetben alaposan "felkészültek az áldozatból", sok információt tudtak róluk.

A csalók azt mondták áldozataiknak, hogy a 20 ezer eurónál is magasabb összegű díjat csak akkor tudják átutalni, ha a kitüntetettnek van devizaszámlája. Ez a megkeresett emberek többségének nem volt, mire a csalók felajánlották, hogy segítenek ebben is, és rendeznek minden járulékos díjat. Arra hivatkoztak, hogy a devizaszámlán jelentős összegnek kell lennie, hogy a pénzt át tudják utalni, ezért pénzt kértek a sértettektől. Volt, aki 14 millió forintot adott át, volt, aki 2,5 millió forintot.

A csalások tavaly decemberben kezdődtek. A pórul járt művészek a lakóhelyük szerinti rendőrkapitányságon tettek bejelentést, így eleinte nem volt világos a rendőrség számára az ügyek közötti összefüggés, a sorozat-jelleg, a múlt hónapban azonban megszaporodott az ilyen esetek száma. A híváslisták alapján úgy tűnik, hogy a csaló vagy csalók - mert időnként férfi, időnként nő telefonált - jellemzően két VIII. kerületi telefonfülkéből jelentkeztek. A rendőrség figyelni kezdte a fülkéket, így bukkantak egy gyanúsan viselkedő párra május 7-én. Követni kezdték a telefonálót, akit a II. kerületben, Horváth Sándor lakásából távozóban fogtak el, miután átvette a kicsalt összeget. A zsebében 10 ezer dollárt találtak a rendőrök.

A 42 éves férfi a főkapitány szerint munkanélküli. Feltehetően társai is vannak, akik az elfogása után telefonon felhívták Horváth Sándor lakását, magukat II. kerületi rendőröknek adták ki és az után érdeklődtek, hogy mi történt. Tóth Gábor szerint közel járnak ahhoz, hogy a csaló társait is elkapják. Hozzátette, a rendőrségnek nehéz dolga volt a nyomozás során, több sértett is bizalmatlan volt a rendőrökkel.

A csalók több mint harminc esetben próbálkoztak, többek között Berek Katalin színművésznél, Bakó Ilona textilművésznél, Molnár Géza író-újságírónál, Czeizel Endre orvos-genetikusnál, Bakó Márta színművésznél. A kicsalt 50 millió forintból egyelőre a Horváth Sándortól elcsalt pénz van meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK