"Áramszünet esetén is lakható maradjon"

Vágólapra másolva!
Átgondolt tájolás, a hagyomány és megújuló energiaforrások alaposan megtervezett kombinációja, a természeti környezet adottságainak használata és rengeteg türelem - ezek szükségesek a tökéletes ház megépítéséhez. Egyre nagyobb divat a megújuló energiaforrások használata családi házak építésénél, de sokan nem veszik figyelembe, hogy egy elrontott terven rengeteg pénzt lehet bukni. Az energiafelhasználás szempontjából tökéletes házat kerestük, és találtunk valami hasonlót.
Vágólapra másolva!

A januári gázkrízis óta - a gazdasági recesszió dacára - egyre nő az érdeklődés a megújuló energiaforrásokon alapuló rendszerek iránt, mondták az [origo]-nak a megújuló energiaforrásokat népszerűsítő áprilisi Renexpo kiállítói. A forgalmazók az energiabarát technológiák két erényét emelték ki: egyrészt a rendszerek a kiépítéssel járó többletköltségek ellenére egy idő után hasznot hoznak, másrészt a megújuló energiaforrások otthoni felhasználásával minimálisra csökkenthető a háztartások külső energiafüggősége, üzemelésüket nem befolyásolják a gazdasági változások.

A környezettudatos építkezés többe kerül, mint a hagyományos. A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban az [origo]-nak azt mondták, hogy a megújuló energiaforrásokkal legjobban felszerelt úgynevezett passzívházak felépítésének többletköltsége meghaladja a 10 százalékot. Az [origo] által megkérdezett építész és villamosmérnök szerint a megoldást nem is a passzív házban kell keresni. "A passzív ház tulajdonképpen egy kísérleti ház: nagyon lassan térül meg" - mondta Bernáth Róbert villamosmérnök, aki alternatív energiaellátási megoldásokkal felszerelt családi házban él Budakeszin.

Budakeszi álomház

Bernáth - négytagú családja számára - egymást kiegészítő, és szükség esetén helyettesítő, megújuló energiaforrásokat és más környezetbarát megoldásokat használó összetett rendszerrel szerelte fel családi házát. A tetőre szerelt napkollektor például a vízmelegítésen túl a fűtésre is rá tud segíteni, a gázfűtést a nappaliban működő kandallóban tűzifával is kiválthatja. Építkezés előtt azt tűzte ki célul, hogy "úgy épüljön fel a ház, hogy a gépészet időleges kimaradása, például áramszünet, esetén is lakható maradjon".

A másfél éves tervezést egy év építkezés követte, az alternatív energiaforrásokon alapuló rendszer másfél év alatt épült ki, ez lesz a harmadik nyár, amit a család a házban tölt. A kis utcában található épület minden apró részlete gondosan ki van találva: szerkezete jórészt hagyományos anyagokból épült, gépészeti megoldásai viszont újszerűek.

Az épület tájolása alapvető kérdés volt - a fűtést kevésbé igénylő helyiségek - lépcsőház, spájz, gardrób - az északi oldalon helyezkednek el, a déli oldalon jól méretezett ablakok engedik be a természetes fényt és a napsugarak melegét. A házon nincsenek redőnyök: tavasztól őszig lombhullató növények - például a látogatásunkkor éppen virágzó lila akác - biztosítják a természetes árnyékolást. "A jól elhelyezett ablak, a tető túlnyúlása legalább akkora nyereség, mint a napkollektoros rendszerek, mert nyáron nincs szükség légkondicionálóra" - mutatta büszkén házának apró trükkjeit Bernáth. Ha mindezek ellenére mégis túl meleg lenne, csak egy kapcsolót kell lenyomni, és máris elkezd áramlani a hűvös pincéből a levegő.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A képre kattintva körbenézhet a budakeszi házban

A tetőről az esővíz óriási gyűjtőballonokba fut, ezzel locsolják a kertet és öblítik a vécéket, de a szürke szennyvizet is elkülönítve gyűjtik. Egy sor apró részletre odafigyelnek: a hulladékot szelektíven gyűjtik, a szerves hulladékot komposztálják, a kerti gyümölcsfákat a nagymamától ellesett bio permetezéssel védik a kártevőktől.

A ház működését egy mérésadatgyűjtő regisztrálja, amely amellett, hogy valós időben mutatja a ház aktuális energetikai állapotát, a távvezérlőként is működik, és regisztrálja is az adatokat. Bernáth Róbert ezzel azoknak is segítséget akar nyújtani, akik - hozzá hasonlóan - a már meglévő tapasztalatokra kíváncsiak: "A ház és a környezet energiáit hasznosító berendezések tervezésekor olyan adatokra lett volna szükségünk, amelyek a máshol már megépült hasonló rendszerek működét írják le. A külföldi szakirodalomban sok információ elérhető volt, de még ott sem láttam számokat" - emlékezett vissza saját kezdeti nehézségeire. A ház internetes oldalán kialakult aktív fórumélet arra utal, sokakat érdeklő kérdésről van szó.

Az elkészült házban szemlátomást nagy örömét leli, nem is a megtérülést latolgatja: mérései alapján a háztetőn elhelyezett napkollektor például körülbelül 15 év múlva hozza be az árát. "Ha gyorsabban megtérül, mint ahogy tönkremegy, már megérte" - mondta vidáman.

Akár visszájára is fordulhatnak

Az energiatakarékos és megújuló energiaforrásokra épülő technológiák gyártói ajánlataikban többnyire 4-5 év megtérülési időt ígérnek, Bernáth szerint ezekre az állításokra nem szabad alapozni, mert a forgalmazók előszeretettel dobálóznak olyan adatokkal, amelyek az adott rendszerek hozamára vonatkoznak, miközben a megtérülést egy sor helyi és környezeti tényező is befolyásolja. Ilyenek az aktuális energiaárak, a ház tájolása, energetikai tulajdonságai és a lakók szokásai. Sőt, ha helytelenül üzemeltetik a rendszereket, akár pénznyelővé is válhatnak: "Egy rosszul tervezett rendszer üzemeltetése negatív szaldós is lehet, ha nem illeszkedik a lakók tényleges energiafelhasználási igényeihez" - állította.

Fotó: Hajdú D. András [origo]
A ház tulajdonosa az utolsó részletig mindenre odafigyel

A környezet és -energiatudatos házakat építő Kazinczy Gyöngyvér is óva int a túlzásoktól: azzal nem spórolunk többet, ha az egész tetőt napkollektorokkal borítjuk be, és a ház mögé sem kell okvetlenül mini szélmalmot építtetni: a hangsúly a hagyományos és a megújuló energiaforrások helyes kombinálásán van - mondta az [origo]-nak.

Jelenleg nincs lakossági támogatás

Jelenleg nincs a megújuló energiaforrások lakossági felhasználására vonatkozó támogatás, a Nemzeti Energiatakarékossági Programnál (NEP) a pályázatok beadásának határideje 2008. december 5-ével lezárult. Új pályázatot még nem írtak ki, az [origo]-nak a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium információs vonalán áprilisban azt mondták, hogy a tavasz folyamán ez bármikor bekövetkezhet, a honlapon viszont júniusig nem jelent meg hír új lakossági pályázatról.

A legutóbbi, energiahatékonyságot és megújuló energiák alkalmazását ösztönző, nem technológiai jellegű tevékenységeket támogató pályázati programot márciusban hirdették meg és június 25-éig pályázhatnak rá szervezetek. (Részleteket itt olvashat.)