Visszatért a Demszky szemét bántó Lada

Vágólapra másolva!
Valótlanul állította a Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén Demszky Gábor főpolgármester, hogy a főváros hajléktalan ellátó intézményének anyagi támogatással és segítségével rendeződött annak a két hajléktalan nőnek a helyzete, akik egy Váci út mellett parkoló Ladában húzták meg magukat. Demszky a Ladát el akarta szállíttatni, mert mint utólag megjegyezte, "senki nem akarja bádogvárossá változtatni Budapestet". A Lada most visszatért.
Vágólapra másolva!

Két hajléktalan nő - anya és lánya - ügyéről kellett volna dönteniük a fővárosi képviselőknek a közgyűlés legutóbbi, április 30-i ülésén. A két asszony a napirend kitűzésének idején egy lerobbant Lada Samarában élt, kocsijuk a Váci úti szervizúton állt.

Az üzemképtelen autó egy 2005-ös fővárosi rendelet szerint nem parkolhatna főútvonal vagy tömegközlekedés által járt útvonal mellett, de a hajléktalan anya kérésére ebben az egyedi esetben a Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottság februárban mégis hozzájárult, hogy az autó a szervizúton maradhasson szeptember végéig.

A közgyűlés elé Demszky Gábor főpolgármester terjesztette az ügyet, Demszky ugyanis rosszallotta, hogy a jogszabály ellenére a bizottság megadta az engedélyt. A főpolgármester azt akarta, hogy a képviselők ne adjanak hozzájárulást ahhoz, hogy a hajléktalanok autója elfoglaljon négy négyzetméter közterületet. "A törvény betűjének betartatása volt a cél" - mondta Skultéti József, a fővárosi szociálpolitikai ügyosztályának vezetője. Demszky előterjesztésében arról nem volt szó, mi történjen a Lada lakóival, hol lakjanak, ha a kocsit elviszik.

A közgyűlésen Demszky visszavonta előterjesztését, arra hivatkozva, hogy okafogyottá vált az engedélyt korábban megadó bizottsági határozat. "Ugyanis a Váci úton parkoló, egyébként mozgásképtelen autót a BMSZKI (Budapest Módszertani Szociális Központ - a szerk.), tehát a hajléktalan ellátó intézményünk a saját költségén és a benne lakók kérésére elvontatta, a lakókat pedig elhelyeztük a Dózsa György út 152. alatti hajléktalanszállón ugyancsak a saját kérésükre. Tehát a BMSZKI megoldotta ezt a problémát" - mondta a főpolgármester.

A Lada Samara valóban eltűnt a közgyűlés reggelére a Váci útról, de elszállításához a BMSZKI-nak nem volt köze, és a lakók sem költöztek hajléktalanszállóra. Pelle József, a BMSZKI igazgatója hétőn az [origo]-nak telefonon azt mondta: felajánlották ugyan az autó tárolására az egyik telephelyüket, és el is szállíttatták volna, de a lakók ezt nem fogadták el, maguk intézték el a kocsi elszállítását.

Ugyanígy nem fogadták el Pelle szerint a hajléktalanok a felajánlott szállást sem, amely nem a Demszky által említett Dózsa György úti intézményben lett volna, hanem egy másik éjjeli menedékhelyen. A BMSZKI igazgatója szerint félreértés történhetett, és nem a hajléktalan ellátó intézménytől származnak az információk, amelyeket a főpolgármester a közgyűlésen mondott.

Az [origo] szerette volna megtudni, milyen forrásból tájékozódott a főpolgármester a közgyűlés előtt az ügy fejleményeiről. A főpolgármesteri hivatal sajtóirodájától először azt a választ kaptuk, kérdéseinkkel forduljunk Pelle Józsefhez. Megírtuk, hogy Pelle szerint nem igaz, amit Demszky állított, és megismételtük a kérdésünket, de egyelőre nem kaptunk rá választ a sajtóirodától. Skultéti sem tudta megmondani, honnan származtak a főpolgármester információi.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Az autót a közgyűlés előtti éjszakán Csepelre szállították ismerősök segítségével, és egy ottani autószerelő-műhelyben néhány nap alatt felkészítették a műszakira, majd le is vizsgáztatták - mondta az [origo]-nak a kocsi tulajdonosa, a hajléktalan anya. Skultéti kedden ezt annyival egészítette ki, hogy a kocsi elszállításában segédkezett a BMSZKI néhány munkatársa is. A Lada a műszaki vizsga után már nem számít forgalomképtelennek, és azóta visszakerült a XIII. kerületbe. A két nő továbbra is a kocsiban tölti az éjszakáit.

A felajánlott éjjeli menedékhelyi szállást nem fogadták el, mert rossz tapasztalataik vannak a hajléktalanszállókkal. Az anya azt állította, néhány hónapot töltöttek egy ilyen intézményben, ahol egy másik lakó rendszeresen zaklatta, fenyegette őket. Egy alkalommal lakótársuk rátámadt a lányára, az incidens miatt pedig mindhármuknak távozniuk kellett a szállóról. Az anya azt mondta, hogy nem akar többé hasonló helyzetbe kerülni, ezért választották inkább szállásnak saját autójukat.

Demszky a közgyűlésen szűkszavúan beszélt arról is, miért szerette volna, hogy a Lada Samara eltűnjön. "Nem lett volna jó precedens egyébként, hogy ha ezt engedjük, mert nyilván senki nem akarja bádogvárossá változtatni Budapestet" - mondta.