A Fidesz azt ígéri, hogy eltörli az ingatlanadót

Vágólapra másolva!
Ha a Bajnai-kormány bevezeti is az ingatlanadót, a Fidesz mindenképpen eltörli azt, miután kormányra kerül - jelentette be az ellenzéki párt alelnöke, Kósa Lajos. A Fidesz szerint mérhetetlenül igazságtalan az ingatlanadó, bár egy a párt számára készült tanulmány is a bevezetése mellett érvelt.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elutasítja az ingatlanadót, és keddi elnökségi ülésén olyan határozatot hozott, hogy ha a következő választások után kormányra kerül, akkor mindenképpen eltörli azt - jelentette be kedden Kósa Lajos. A párt alelnöke arról is beszélt, hogy értékelték a Bajnai-kormány adócsomagját, amelyet két részre bontottak, de mindkét részben számtalan bizonytalanságot találtak.

A személyi jövedelemadó változásairól Kósa azt mondta, hogy azok ebben a formában értelmezhetetlenek. Az ingatlanadóról úgy vélekedett, hogy arról többet lehet tudni: értékalapú, jelentős a befizetendő adó mértéke, és a fizetni nem tudók hátralékát az ingatlanra terhelik, amit az utódok azzal együtt örökölhetnek meg. Kósa mérhetetlenül igazságtalannak nevezte az ingatlanadót, hozzátéve, hogy annak bevezetésével a mai párttámogatottsági adatok ismeretében "az MSZP-nek hosszabban bíbelődni nem érdemes". "Ősztől a hipermarketekben hosszabb szavatosságú tartós tejet tudok venni, mint ameddig a kormány regnál" - utalt a kormány kötött idejű mandátumára.

A fideszes politikus szerint, aki most akar ingatlanadót bevezetni, az nem ismeri a közigazgatás felkészültségét, nem létezik ugyanis olyan ingatlankataszter, amely ennek alapja lehetne. Hozzátette: a mai magyar viszonyok között egyébként nincs igazán szükség az ingatlanadóra.

A Bajnai-kormány az ingatlanok értéke alapján kivetett ingatlanadót vezetne be, azonban április végén Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta: a magasabb értékű ingatlanok után kellene fizetni, az olcsóbb ingatlanokat csak technikai értelemben érintené az ingatlanadó. Azt ugyanakkor nem árulta el, hogy mi számít olcsóbb lakásnak, és más konkrétumokat sem tudni annak ellenére, hogy a kormány tervei szerint már 2010-től bevezetnék az új típusú adót.

A Fideszről eddig is tudni lehetett ugyan, hogy ellenzi az ingatlanadót, egy a párt számára készült, márciusban Orbán Viktor által bemutatott, Jövőkép című gazdaságpolitikai tanulmány azonban épp a bevezetése mellett érvelt.

A Fidesz már eddig is több konkrét ügyet megjelölt, amelyet hatalomra kerülése esetén átvizsgálnának, így a kőröshegyi völgyhíd építését, a Malév és a Postabank eladását, valamint a Hospinvest tevékenységét. Erről szóló cikkünket itt elolvashatja.