Hillernél az OKM átvilágításának eredménye

2009.05.13. 7:00

Véget ért az oktatási tárca esélyegyenlőségi főigazgatóságánál tartott vizsgálat, már csak Hiller István oktatási miniszternek kell eldöntenie, mi következik az átvilágítás után - írja a Magyar Nemzet. A vizsgálatot azután rendelték el, hogy felmerült a gyanú, a tárca egyik mentorprogramja nem szabályosan működött, és az esélyegyenlőségi igazgatót, Borovszky Tímeát felfüggesztették állásából.

Lezárult az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) esélyegyenlőségi főigazgatóságának átvilágítása, a tapasztalatokat most összegzik, és hamarosan közlik az eredményeket - írja a Magyar Nemzet. A lapot a tárca arról tájékoztatta, hogy múlt héten fejeződött be a helyszíni ellenőrzés, azóta a megállapítások véglegesítése zajlik, illetve még belső szakértői egyeztetések folynak. Azt viszont nem tudták megmondani, hogy Hiller István oktatási miniszter mikor hoz döntést a vizsgálat során összegyűjtött adatok alapján.

Az oktatási miniszter márciusban rendelte el az esélyegyenlőségi főigazgatóság teljes átvilágítását, miután leállították a hátrányos helyzetű diákok felsőoktatási tanulmányait segítő Katapult Mentorprogramot, és a mentorprogram igazgatója bűncselekmények elkövetésével vádolta meg az esélyegyenlőségi főigazgatót, Borovszky Tímeát.

Hiller a Borovszky ellen indított fegyelmi vizsgálat után feljelentést tett a rendőrségen, az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás. Az nem derült ki, hogy milyen szabálytalanságok történtek a Katapult Mentorprogramnál, de a miniszter egy márciusi sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy a fegyelmi vizsgálat alapján "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A főigazgatóság több munkatársa is fegyelmi büntetésben részesült.

A Katapult Mentorprogramot még 2005-ben hozta létre az Oktatási és Kulturális Minisztérium azzal a céllal, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalok bejutását segítse egyetemekre és főiskolákra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK