Lemondott a frakcióalakításról az MDF

Vágólapra másolva!
Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András nem tagja többé az MDF-nek - ez derül ki Herényi Károly korábbi frakcióvezető leveléből. Herényi szerint a három politikus megsértette a párt alapszabályát, ezzel törölték magukat az MDF soraiból. Ezzel a párt egyben lemondott a frakcióalakításról is, mert hiába csatlakozhatnának többen is a képviselőcsoporthoz, a három politikus kizárásval megint nem érné el a frakciótagok száma a kötelező tíz főt. Hock és Pettkó továbbra is MDF-esnek tartja magát.
Vágólapra másolva!

Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András törölték magukat az MDF soraiból - írta Herényi Károly elnökhelyettes a párt országos választmánya tagjainak küldött levelében, amelyet szerdán az MTI-hez is eljuttattak.

A levél szerint a választmány május 9-i, csaknem 90 százalékos többséggel hozott, egyértelmű kötelezése ellenére sem jelent meg, vagy adott pozitív nyilatkozatot Hock Zoltán, Katona Kálmán és Pettkó András a május 11-i frakcióalakításról.

Ezáltal az MDF az egykori fideszes képviselők csatlakozásával együtt sem tudta megalakítani parlamenti frakcióját. Az MDF alapszabálya egyértelműen fogalmaz: a politikusok magukat törölték az MDF tagjai sorából, "s ezzel elváltak útjaink" - írta a levélben Herényi Károly. Az alapszabály ugyanis kimondja, hogy törléssel szűnik meg a tagsági viszony, ha a párt jelöltjeként megválasztott országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati képviselő (...) a képviselőcsoport megalakításában nem vesz részt.

Az elnökség már április 22-én jelezte az MDF országgyűlési képviselőinek, hogy azonnal lépjenek fel a frakcióalakítás érdekében. "Tettük ezt azért, mert tudtuk, hogy az MDF EP-listavezetőjének személye, Bokros Lajos, második helyezettje, Habsburg György kellő garancia arra, hogy mi mutassuk meg Magyarországnak a kiutat a kétpárti, populista, az országot tönkreverő politikából, Európa pedig a nemzeti érdekeket professzionálisan érvényesítő magyar politikusokkal találkozzon" - derül ki a levélből.

Forrás: MTI
Katona Kálmán, Pettkó András és Hock Zoltán

"Ehhez képest, Katona Kálmán és Hock Zoltán megnyilatkozásai óriási károkat okoztak az MDF-nek, lassan már úgy tűnt, hogy szándékosan ők akarnak a kampány arcaivá válni, ellehetetlenítve közéleti szerepvállalásunkat" - tette hozzá Herényi.

Hock és Pettkó MDF-esnek tartja magát

Pettkó András viszont azt állítja, hogy Hock Zoltánnal és Katona Kálmánnal készek voltak a frakció újjáalakításáról szóló tárgyalásra. A volt MDF-es, most független képviselő továbbra is az MDF tagjának és országgyűlési képviselőjének tartja magát. Mint mondta, a frakció megszűnése után úgy gondolta, az EP-választásig ne alakuljon újjá a képviselőcsoport, ezt jelezte is az MDF vezetőinek az általuk megszabott határidőn belül. Szerinte Herényi Károllyal abban maradtak, hogy pénteken folytatják a tárgyalásokat, ezért lepte meg a szerdai bejelentés. A politikus szerint ügyükben a párt országos választmányának és etikai bizottságának kell eljárnia.

Hock Zoltán teljesen szürreális és abszurd felvetésnek tartja azt, hogy Katonával és Pettkóval együtt törölte volna magát az MDF-ből azzal, hogy nem mentek el a frakcióalakításra, szerinte ez Herényi Károly jogi tájékozatlanságát jelzi. Hozzátette, az országos választmány állapíthatja meg, fennállnak-e azok a körülmények, ami alapján bárkit is ki kell zárni az MDF-ből, vagy törölni onnan. Hock is azt állította, hogy egyeztettek Herényivel a frakció újjáalakításáról, és abban maradtak, hogy ezt pénteken folytatják. "Nyilvánvalóan mi MDF-tagok vagyunk, független MDF-es országgyűlési képviselők" - jelentette ki.

Lemondtak a frakcióalakításról

Herényi Károly szerdán, a három volt párttag törlése után azt is bejelentette: az MDF lemondott a frakcióalakításról, mert ahhoz nem adottak a feltételek, miután a három korábbi képviselő nem akart az országgyűlési képviselőcsoporthoz csatlakozni. A volt frakcióvezető közölte: a Csáky András kilépésével megszűnt országgyűlési képviselőcsoport újjáalakítására három kísérletet tettek, majd miután ezek a képviselők nem csatlakoztak, a párt alapszabálya alapján törölték őket. Herényi Károly szerint ugyanis az alapszabály minden, a parlamentbe bejutott MDF-es képviselőt kötelez arra, hogy a párt frakciójának tagja legyen.

Herényi Károly a frakció-újjáalakítási kezdeményezésekről elmondta: április 24-én Dávid Ibolya pártelnök levélben kereste meg a képviselőket, hogy írásban nyilatkozzanak csatlakozási szándékukról, de ezt a három politikus nem tette meg. Később Herényi Károly megismételte ugyanezt a kérdést, az MDF Országos Választmánya szombati ülésén pedig hétfőig adott határidőt az országgyűlési képviselőcsoport újjáalakítására, de ez nem történt meg.

Technikai frakció alakul

Arra a kérdésre, hogy a távolmaradó képviselőknek azért volt ellenérzésük a képviselőcsoport újjáalakításával szemben, mert abba volt kormánytagokat vagy a kormányhoz közel álló politikusokat vettek volna fel, Herényi Károly azt válaszolta: volt párttársai korábban nem voltak ennyire "finnyásak". Hozzátette, hogy Katona Kálmán olyan kormánynak volt tagja, amelyben egykori MSZMP-kormánytagok is helyet kaptak. A frakciójukhoz volt Fidesz-tagok, vagy a parlamentbe függetlenként bejutó Gyenesei István csatlakozott volna.

Az MDF Országos Választmánya szombati ülésén 80 százalékos többséggel hatalmazta fel Herényi Károly frakcióvezetőt, hogy amint lehet, alakítsa meg az Országgyűlésben "a párt technikai frakcióját".

Egy parlamenti frakcióhoz legalább tíz képviselőre van szükség, így az MDF frakciója azután oszlott fel, hogy március elején Csáky András képviselő kilépett a képviselőcsoportból, és csak kilencen maradtak. Május elején jelentették be, hogy Császár Antal volt fideszes, jelenlegi független képviselő csatlakozik az MDF-hez, mely így ismét parlamenti frakciót alakíthat, majd a másik lehetséges jelölt, a független Gyenesei István, korábbi önkormányzati miniszter is azt közölte, hogy nem zárkózik el, ha ilyen felkérést kap. A csatlakozó képviselők viszont csak akkor oldanák meg a képviselőcsoport létszámgondjait, ha a többi MDF-es képviselő is kiáll a frakció terve mellett, de a törölt politikusok ezt nem támogatták.

Az MDF-nek először saját belső ügyeit kell rendezni, utána érdemes tárgyalni a frakcióba való belépésről - mondta Gyenesi István szerdán, miután Herényi Károly arról beszélt, hogy a párt lemondott a frakcióalakításról. "A labda most az MDF frakción belül van, nekik kell saját magukat olyan mértékben kondicionálni, hogy az alkalmas legyen arra, hogy egy kis segítséggel működőképes legyen az MDF országgyűlési képviselőcsoportja" - fogalmazott Gyenesi.