Páva megkurtította az MSZP hatalmát Pécsett

Vágólapra másolva!
Pécs új fideszes polgármestere, Páva Zsolt szerdán megvonta a város szocialista alpolgármestereinek jogköreit, és azt tervezi, hogy háromról kettőre csökkenti az alpolgármesterek számát. Páva hétfőn még azt mondta: nem lesz tisztogatás.
Vágólapra másolva!

Megvonta Pécs szocialista alpolgármestereinek jogköreit, és az eddigi háromról kettőre csökkentené a számukat Páva Zsolt, a város vasárnap megválasztott fideszes polgármestere. "A város jelenlegi gazdasági és politikai helyzetében túlzás a három alpolgármesteri poszt, kettőt tartok elfogadhatónak, mégpedig úgy, hogy az egyiket az MSZP, a másikat a Fidesz jelölje" - mondta szerdai sajtótájékoztatóján Páva, az alpolgármesterekkel folytatott megbeszélés után.

Páva arra kérte a három alpolgármestert - Tóth Bertalant, Gonda Tibort és Meixner Andrást -, hogy gondolják át, lemondanak-e önként pozíciójukról. Az alpolgármestereket a polgálmester jelöli és a közgyűlés választja meg, de leváltásukra sem a polgármesternek, sem a testületnek nincsenek jogi eszközei.

Jelenleg Tóth Bertalan a polgármester általános helyettese, hozzá tartoznak a gazdasági társaságok és az Európa Kulturális Fővárosa program ügyei. Gonda Tibor a város kulturális életével, Meixner András az oktatással, a külügyekkel és a civil szervezetekkel foglalkozik. "Az alpolgármesterek hatásköreit elődöm, a januárban elhunyt Tasnádi Péter határozta meg, de az új helyzet új szabályozást követel meg. A további munkaköri megosztás annak függvényében alakul, hogy az érintettek milyen választ adnak, ebből a helyzetből kiindulva kell a megoldásokat megtalálni" - jelentett ki Páva.

A polgármester azt mondta: a jelenlegi alpolgármesterek választától függően fogja nyilvánosságra hozni, hogy kit jelölne a Fidesz alpolgármesternek. Páva megemlítette: felmerült bene, hogy létre kellene hozni egy negyedik alpolgármesteri posztot, de az ötletet egyelőre elvetette, mert nem tartja "járható útnak". Ha azonban egyik szocialista alpolgármester sem hajlandó önként megválni a tisztségétől, elképzelhető, hogy "felmelegíti" az ötletet - tette hozzá.

Tóth Bertalan szerdán Páva sajtótájékoztatójára reagálva azt mondta: Pécs szocialista alpolgármesterei együttműködésre és megegyezésre törekednek Páva Zsolttal. "Másfél éves, komplex együttműködésben gondolkodunk Páva Zsolttal, melynek részei a személyi kérdések, de részei azok az ügyek és feladatok is, melyek elvégzésében szeretnénk megállapodni, hiszen közös érdekünk, hogy Pécs sikeres legyen" - mondta Tóth.

A Független Hírügynökség szerint Páva hétfőn még azt mondta, hogy nem lesz tisztogatás, nagy változásokra nem kell számítani. Azt ígérte, a fő beosztásokban maradnak a munkatársak, és csak indokolt esetben válnak meg alkalmazottaktól. Konkrétumként annyit említett, hogy új kabinetfőnök lesz és új emberek kerülnek a kabinetbe, valamint megválna a nyugdíjkorhatárt megközelítő munkatársaktól. Gonda Tibor 45, Meixner András 55, Tóth Bertalan 34 éves.

Papp Judit, Pécs főjegyzője elmondta: bár Páva még nem tette le esküjét - ez rendkívüli közgyűlésen a napokban történik majd meg - vasárnapi megválasztása után már betölti a polgármesteri tisztséget, gyakorolhatja jogait, viseli a kötelezettségeit. A főjegyző szerint a polgármesternek megválasztásától kezdve jogában áll az alpolgármesterek hatáskörének megváltoztatása, megvonása, és javaslatot tehet új alpolgármester kinevezésére is.