Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP közös listája lesz az első a június 7-i EP-választások szavazólapján, míg az utolsó, nyolcadik helyen az MDF áll majd. A sorrendet az OVB korelnöke sorsolta ki. A csütörtöki határidőig két párt nem adta le a fel nem használt szavazócédulák megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyvet.
Vágólapra másolva!

Kisorsolta az Országos Választási Bizottság (OVB) csütörtöki ülésén, hogy a június 7-ei európai parlamenti (EP) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. A sorrendet Ivancsics Imre, az OVB parlament által választott állandó tagja, a testület korelnöke sorsolta ki.

A pártok a következő sorrendben szerepelnek a szavazólapon:

1. Fidesz-KDNP
2. SZDSZ
3. MCF Roma Összefogás
4. Magyar Kommunista Munkáspárt
5. MSZP
6. Jobbik Magyarországért Mozgalom
7. Lehet Más a Politika - Humanista Párt
8. MDF

A szavazólapon szerepel a pártok emblémája, a karika, amelynek beikszelésével a szavazat elhelyezhető, a párt bíróságon bejegyzett neve és rövidítése, valamint a 22 jelölt neve. A szavazólapon egymás mellett szerepel a nyolc lista, így a szavazólap széles lesz: másfél fekvő A4-es papír méretű. Mivel a boríték mérete változatlan, a szavazólapot legalább háromszor kell összehajtani, hogy beleférjen.

Csütörtök délutánig a listát állító pártok közül kettő - a Munkáspárt és az MCF Roma Összefogás - nem juttatta el a le nem adott ajánlószelvények megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyvet az OVB-hez - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

A listát nem állító pártok közül nem adta le a megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet a Magyar Kisebbségek Pártja, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szociális Zöld Párt, a Zöldek Pártja, a Magyar Igazság és Élet Pártja, a Centrum Összefogás Magyarországért, a Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt, a Néppárt.hu, valamint a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja.

A pártoknak, amelyek nyilvántartásba vetették magukat, de nem tudták összegyűjteni a listaállításhoz szükséges 20 ezer ajánlást, az összegyűjtött ajánlószelvényeket május 11-én 16 óráig meg kellett semmisíteniük. Azoknak a pártoknak pedig, amelyek listát állítottak, de nem minden ajánlást adtak le az OVB-nek, a le nem adott szelvényeket szintén hétfő délutánig kellett megsemmisíteniük. A megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet pedig csütörtök 16 óráig kellett eljuttatni az OVB-hez.