Hunvald utódjával elfogadták Budapest büdzséjét

Vágólapra másolva!
Két hónapos átmeneti időszak után csütörtöktől van 2009-es költségvetése Budapestnek. A fővárosi közgyűlés SZDSZ-es és MSZP-s politikusai megszavazták a büdzsét. A szavazásról a Fidesz és a KDNP képviselői nem szavaztak.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki ülésén megszavazta a Fővárosi Közgyűlés Budapest 2009-es költségvetését. A képviselők az MSZP és az SZDSZ összesen 34 igen szavazatával, az MDF három képviselőjének nem szavazata mellett fogadták el a költségvetést, név szerinti szavazással. A Fidesz és a KDNP képviselői kivonultak a szavazás alatt a közgyűlésről.

Az önkormányzatnak eredetileg március 15-éig kellett volna elfogadnia a költségvetését, de az MSZP-s Hunvald György februári előzetes letartóztatása miatt megszűnt az MSZP-SZDSZ egyfős közgyűlési többsége. Így azóta meghosszabbították az átmeneti finanszírozásról szóló rendeletet, de költségvetés hiányában körülbelül 4,4 milliárd forinttal kevesebb pénzt kapott áprilisban a főváros az államtól.

Csütörtökön letette az esküt Hunvald György utódja, Kivágó Iván Györgyné. A képviselő korábban bejelentette: az őt ért személyes támadások miatt a költségvetés elfogadása után lemond mandátumáról. Csütörtökön Kivágó közölte: pénteken nyújtja be lemondását fővárosi képviselői posztjáról. A képviselőt azért érték támadások, mert a rendszerváltás előtt az állambiztonsági szolgálatnál dolgozott. (Erről bővebben itt olvashat.) A politikus felelős döntésnek nevezte, hogy szavazatával hozzájárult a költségvetés elfogadásához. Azt mondta, hogy átnézte a büdzsé tervezetét, és ha nem érezte volna támogathatónak a javaslatot, nem szavazta volna meg.

Kivágó Iván Györgyné egynapos képviselőségét "a szabad választás intézményének paródiájának" nevezte a szavazás előtti felszólalásában Tarlós István, a Fidesz-frakció vezérszónoka. "Ebben a paródiában nem kívánunk részt venni" - ezzel indokolta Tarlós, hogy a Fidesz és a KDNP képviselői kivonultak, és nem szavaztak a költségvetésről.

Kivágó Iván Györgynének kétszer kellett esküt tennie a csütörtöki közgyűlés elején, első alkalommal ugyanis hiba történt. Véletlenül a bizottsági tagokra vonatkozó eskü szövegét mondatták el vele, ezért meg kellett ismételni az esküt.

Az elfogadott 2009-es büdzsé kiadási főösszege körülbelül 532 milliárd forint. Az előterjesztő, Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes közölte: az összeg több mint 40 százalékát beruházási és fejlesztési célokra fordítják. "Az EU-s ablak és ajtó záródásával az utolsó évben vagyunk, amikor dönteni tudunk arról, hogy új EU-s nagyprojekteteket indítsunk" - mondta Ikvai-Szabó. A főpolgármester-helyettes ezzel magyarázta, hogy a főváros 33 milliárd forint új hitelt fog felvenni - ebből fedeznék a projektek önrészét.