Gallup: 65 százalék fölötti Fidesz-győzelem várható az EP-választáson

Vágólapra másolva!
Meghaladja a 65 százalékot azoknak a száma, akik az Európai Parlamenti választáson várhatóan a Fidesz-KDNP listájára fognak szavazni - állítja május eleji felmérésére hivatkozva a Gallup Intézet. Az MSZP a szavazatok 21-22 százalékát szerezheti meg, az ötszázalékos küszöböt várhatóan csak a Jobbik lépi át.
Vágólapra másolva!

Elsöprő győzelmet arathat az Európai Parlamenti választáson a Fidesz-KDNP listája a Gallup Intézet szerint: a május eleji adatok alapján a szavazatok 66 százalékára számíthat a biztos szavazó pártválasztók között, és 68 százalékra a részvételüket abszolút biztosra ígérők között. Az MSZP várhatóan a szavazatok 21-22 százalékát szerzi meg.

Az intézet által végzett közvélemény-kutatás szerint a kisebb pártok közül egyedül a Jobbiknak van esélye arra, hogy elérje az EP választásokon is érvényes ötszázalékos küszöböt és így EP mandátumhoz jusson: a biztos szavazó pártválasztók 4 százaléka voksolna rájuk, a részvételüket abszolút biztosra ígérők között a Jobbik átlépi az ötszázalékos küszöböt a kampány elején.

A jelenleg leginkább valószínűsíthető részvétel minimum 36 százalékos, ami csak kismértékben marad el a 2004-es részvételtől, és a Gallup szerint intenzívebbé váló kampányok hatására elérheti vagy meg is haladhatja azt.