Vágólapra másolva!
Az NNI és a terrorelhárítók elfogták azt a férfit, aki a gyanú szerint részt vett az áprilisban egy szocialista képviselő ellen tervezett merénylet előkészítésében. Korábban focilabdákba rejtett bombákat foglaltak le az ügyben. A most elfogott gyanúsított a főügyészség közleménye szerint a bombagyáros lehetett.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Terrorelhárító Szolgálat emberei elfogták azt a férfit, akiről azt gyanítják, négy társával együtt áprilisban bombamerényletet tervezett Ecsődi László MSZP-s képviselő ellen (erről bővebben itt olvashat). Négy társát már a múlt hónapban elfogták, a "bombagyáros" férfit azonban pénteken fogták el egy budapesti lakásban - közölte Keresztes Imre főügyész. (Az elfogásról készített videót itt találja.)

A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a férfi "április 8-án este Százhalombattán azért találkozott a - már előzetes letartóztatásban lévő - bűntársával, hogy összeszereljék azt a futball-labdába rejtett bombát, amit a társával egy országgyűlési képviselő házához akartak szállítani, és azt az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben fel akarták robbantani". A férfi százhalombattai háza alagsorában egy éve olyan anyagokat tárolt, amelyekből emberi élet kioltására alkalmas bombát lehet készíteni - olvasható a közleményben. Halált okozhattak volna az áprilisban lefoglalt focilabdába rejtett bombák is.

A férfit terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt keresték, és kihallgatták emberölés előkészítésének, illetve robbanószerrel visszaélés gyanújával, de megtagadta a vallomástételt. Az ügyészség előzetesbe helyezné a férfit.

Az NNI április 8-án vette őrizetbe a most elfogott férfi négy társát, és robbanószerkezeteket és fegyvereket is lefoglaltak. A rendőrök szerint a bombákat használni akarták, a gyanúsítottak egyike Ecsődi László szocialista országgyűlési képviselő házát akarta felrobbantani - közölte korábban az [origo]-val Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A nyomozók szerint a férfiak merényletsorozatra készültek. Az [origo]-hoz eljuttatott rendőrségi felvételek szerint az elkövetők műhelyt rendeztek be egy ház pincéjében, ahonnan robbanószerkezetek elkészítésére szolgáló eszközök és alapanyagok - TNT robbanóanyag, csőbombák és házilag barkácsolt időzítő szerkezetek - kerültek elő.