Képviselőjelölt lesz a kormányszóvivőből 2010-ben

Vágólapra másolva!
Egyéni képviselőjelöltként indul a Ferencvárosban Budai Bernadett kormányszóvivő a 2010-es országgyűlési választáson. Az MSZP fővárosi listáját Lendvai Ildikó vezeti, Csiha Juditot, Baráth Etelét, Filló Pált és több más politikust viszont nem indítanak.
Vágólapra másolva!

Budai Bernadett kormányszóvivő az MSZP egyéni képviselőjelöltjeként indul a 2010-es országgyűlési választáson Ferencvárosban - tudta meg az MTI. A IX. kerületben az MSZP 2006-ban az akkor még SZDSZ-es Gegesy Ferencet támogatta. A ferencvárosi szocialista elnök, Kökény Mihály már az időközi választáson sem indult el ebben a kerültben; a politikus a szocialista európai parlamenti lista 8. helyén szerepel.

Az MTI szocialista forrásokra hivatkozva azt közölte: eldőlt, hogy az MSZP fővárosi listáját Lendvai Ildikó pártelnök vezeti, aki egyéniben is elindul, a XXII. kerületben. Őt sorrendben Burány Sándor budapesti elnök, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, Molnár Zsolt, Steiner Pál, Pál Tibor, Józsa István, Simon Gábor választmányi elnök és Tóth Csaba követi. A fővárosi listán Budai Bernadett a 15. helyen áll.

2006-os nyertesek nem indulnak újra

A jelenlegi szocialista parlamenti frakció tagjai közül nincs az egyéni jelöltek között Donáth László, Kékesi Tibor, Filló Pál, Csiha Judit és Baráth Etele, illetve Hárs Gábor - így döntöttek az érintettek, illetve a fővárosi kerületek szocialista küldöttcsoportjai. Az MSZP országos elnöksége keddi ülésén elfogadta a párt jövő évi budapesti listáját.

A küldöttcsoportok döntése alapján a 2006-os szocialista egyéni képviselőjelöltek többsége újra indul 2010-ben. Azok, akik jövőre nem indulnak egyéniben, 2006-ban mindannyian nyertek a körzeteikben; az MTI értesülése szerint többségük saját elhatározásából nem méretteti meg magát újra.

Az új jelöltek többsége fiatal szocialista politikus. Donáth László helyett Kiss László indul a 4. választókerületben. A VIII. kerület egyik választókerületében új szocialista jelölt lesz, míg a másikban ez még nem eldöntött kérdés: Hárs Gábort Komássy Ákos váltja, az pedig még nem dőlt el, hogy a 10. választókerületben, amely részben a VII., részben a VIII. kerülethez tartozik, melyik kerület jelöltje indul: Szabó Zoltán marad az egyéni jelölt, vagy Kertész Krisztián indul helyette.

Frissíteni akartak

Zuglóban szintén mindkét választókerületben új jelöltje lesz az MSZP-nek, Baráth Etele helyett Bárándy Gergely, Csiha Judit helyett pedig Tóth Csaba indul. A fővárosi listán nem szerepel Kiss Péter, aki a 6. választókerületben indul egyéniben, és aki az előző parlamenti választáson már az első fordulóban megszerezte mandátumát. Ahogyan Hiller István sem szerepel, aki 29-es választókerületben legutóbb szintén az első fordulóban jutott be az Országgyűlésbe. Az MTI értesülései szerint mindkettejük esetében az javasolja a fővárosi MSZP, hogy kerüljenek az országos lista első öt helyének valamelyikére.

Az MTI úgy tudja: fővárosi jelölőbizottság által elkészített listára már rábólintott az MSZP országos elnöksége keddi ülésén, a jövő héten pedig a fővárosi vezető testületek elé kerül, de e testületek érdemben előreláthatólag már nem módosítanak rajta.

A fővárosi lista készítésekor az elvárások között szerepelt, hogy annak első felében az egyéni jelöltek szerepeljenek. Elvárás volt az is, hogy a meghatározó budapesti szocialista politikusok biztos mandátumhoz jussanak, illetve, hogy frissüljön a parlamenti frakció, és létrejöhessen azon belül budapesti politikai érdekeket képviselő csoport. A jelöltek kiválasztásánál az MTI szerint szempont volt az is, hogy feddhetetlenek, kikezdhetetlenek legyenek.