Képviselőjelölt lesz a kormányszóvivőből 2010-ben

2009.05.15. 9:24

Egyéni képviselőjelöltként indul a Ferencvárosban Budai Bernadett kormányszóvivő a 2010-es országgyűlési választáson. Az MSZP fővárosi listáját Lendvai Ildikó vezeti, Csiha Juditot, Baráth Etelét, Filló Pált és több más politikust viszont nem indítanak.

Budai Bernadett kormányszóvivő az MSZP egyéni képviselőjelöltjeként indul a 2010-es országgyűlési választáson Ferencvárosban - tudta meg az MTI. A IX. kerületben az MSZP 2006-ban az akkor még SZDSZ-es Gegesy Ferencet támogatta. A ferencvárosi szocialista elnök, Kökény Mihály már az időközi választáson sem indult el ebben a kerültben; a politikus a szocialista európai parlamenti lista 8. helyén szerepel.

Az MTI szocialista forrásokra hivatkozva azt közölte: eldőlt, hogy az MSZP fővárosi listáját Lendvai Ildikó pártelnök vezeti, aki egyéniben is elindul, a XXII. kerületben. Őt sorrendben Burány Sándor budapesti elnök, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettes, Molnár Zsolt, Steiner Pál, Pál Tibor, Józsa István, Simon Gábor választmányi elnök és Tóth Csaba követi. A fővárosi listán Budai Bernadett a 15. helyen áll.

2006-os nyertesek nem indulnak újra

A jelenlegi szocialista parlamenti frakció tagjai közül nincs az egyéni jelöltek között Donáth László, Kékesi Tibor, Filló Pál, Csiha Judit és Baráth Etele, illetve Hárs Gábor - így döntöttek az érintettek, illetve a fővárosi kerületek szocialista küldöttcsoportjai. Az MSZP országos elnöksége keddi ülésén elfogadta a párt jövő évi budapesti listáját.

A küldöttcsoportok döntése alapján a 2006-os szocialista egyéni képviselőjelöltek többsége újra indul 2010-ben. Azok, akik jövőre nem indulnak egyéniben, 2006-ban mindannyian nyertek a körzeteikben; az MTI értesülése szerint többségük saját elhatározásából nem méretteti meg magát újra.

Az új jelöltek többsége fiatal szocialista politikus. Donáth László helyett Kiss László indul a 4. választókerületben. A VIII. kerület egyik választókerületében új szocialista jelölt lesz, míg a másikban ez még nem eldöntött kérdés: Hárs Gábort Komássy Ákos váltja, az pedig még nem dőlt el, hogy a 10. választókerületben, amely részben a VII., részben a VIII. kerülethez tartozik, melyik kerület jelöltje indul: Szabó Zoltán marad az egyéni jelölt, vagy Kertész Krisztián indul helyette.

Frissíteni akartak

Zuglóban szintén mindkét választókerületben új jelöltje lesz az MSZP-nek, Baráth Etele helyett Bárándy Gergely, Csiha Judit helyett pedig Tóth Csaba indul. A fővárosi listán nem szerepel Kiss Péter, aki a 6. választókerületben indul egyéniben, és aki az előző parlamenti választáson már az első fordulóban megszerezte mandátumát. Ahogyan Hiller István sem szerepel, aki 29-es választókerületben legutóbb szintén az első fordulóban jutott be az Országgyűlésbe. Az MTI értesülései szerint mindkettejük esetében az javasolja a fővárosi MSZP, hogy kerüljenek az országos lista első öt helyének valamelyikére.

Az MTI úgy tudja: fővárosi jelölőbizottság által elkészített listára már rábólintott az MSZP országos elnöksége keddi ülésén, a jövő héten pedig a fővárosi vezető testületek elé kerül, de e testületek érdemben előreláthatólag már nem módosítanak rajta.

A fővárosi lista készítésekor az elvárások között szerepelt, hogy annak első felében az egyéni jelöltek szerepeljenek. Elvárás volt az is, hogy a meghatározó budapesti szocialista politikusok biztos mandátumhoz jussanak, illetve, hogy frissüljön a parlamenti frakció, és létrejöhessen azon belül budapesti politikai érdekeket képviselő csoport. A jelöltek kiválasztásánál az MTI szerint szempont volt az is, hogy feddhetetlenek, kikezdhetetlenek legyenek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK