Hónignak vitorlása, Balázs Péternek présháza van - a kormánytagok vagyonnyilatkozatai

Vágólapra másolva!
Elkészítette vagyonnyilatkozatát a Bajnai-kormány négy új minisztere. Hónig Péter közlekedési miniszternek öt ingatlana, két autója és egy vitorlása is van, Herczog László szociális és munkaügyi miniszter viszont csak két lakótelepi ingatlanról számolt be vagyonnyilatkozatában. Bajnai Gordon miniszterelnök is frissítette a vagyonnyilatkozatát.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozták vagyonnyilatkozatukat a Bajnai-kormány új miniszterei pénteken a Miniszterelnök Hivatal honlapján. Oszkó Péter pénzügyminiszteré felerészben egy 97 négyzetméteres budakeszi lakás, teljes egészében övé egy 1080 négyzetméteres budapesti II. kerületi telek és az azon álló 418 négyzetméteres lakóház, melynek használatbavételi eljárása folyamatban van. A pénzügyminiszternek nincs autója, de 56,5 millió forintot és 83 millió forintnyi devizát tart bankban, valamint 5 millió 175 ezer forint értékű befektetési jegy van a birtokában. Oszkónak 124,8 millió forint svájci frank alapú tőketartozása van.

Hónig Péter közlekedési miniszter vagyonnyilatkozatában öt ingatlan szerepel. 100 százalékos tulajdonosa egy 98 négyzetméteres II. kerületi lakásnak, egy szintén II. kerületi 18 négyzetméteres garázsnak, egy 43 négyzetméteres XI. kerületi lakásnak, valamint egy Balatonalmádiban található 200 négyszögöles teleknek, rajta lakóházzal és garázzsal 140 négyzetméteres alapterületen. Hónig felerészben birtokol ezen kívül egy 60 négyzetméteres garázst és egy 15 négyzetméteres tárolót a IX. kerületben.

Hónig 2007-ben két autót is vásárolt: egy Honda Accord S típusú és egy Mercedes E240 típusú személygépkocsit. Ezen kívül van egy Dragon típusú vitorlás hajója. 130 millió forint értékben kötvény, 10 millió forint értékű életbiztosítás, szintén 10 millió forint értékben önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, 4 millió forint értékben részvény, 3 millió forint értékben lakáskassza, valamint 4 millió forint készpénz - ezek is szerepelnek Hónig vagyonnyilatkozatában. A közlekedési miniszternek 25 millió forintnyi pénzintézeti számlakövetelése van, devizában pedig 60 millió forint értékű követelése.

Herczog László szociális és munkaügyi miniszter felerészben tulajdonosa egy budapesti XI. kerületi 67 négyzetméteres lakótelepi lakásnak, és egy ugyanebben a kerületben található, haszonélvezettel terhelt lakóháznak. 2001-ben vásárolt egy Suzuki Swift GLX típusú autót. 24 millió forintot és 5500 eurót takarított meg, és 100 975 forint kedvezményes lakáskölcsönnel tartozik. Havi adóköteles bruttó jövedelme 1,3 millió forint, ezt előadói és publikációs tevékenységből évi 5-15 alkalommal bruttó 300-500 ezer forinttal egészíti ki. Gazdasági érdekeltsége nincsen.

Balázs Péter külügyminiszternek vagyonnyilatkozata szerint két ingatlana van: egy budapesti II. kerületi, 240 négyzetméteres családi háza, Monoszlón pedig egy 60 négyzetméteres présháza. Nissan X-Trail terepjáróját 2004-ben vette. 40 millió forint és 180 ezer euró pénzintézeti számlakövetelése van Balázs Péternek, akinek a hiteltartozása 40 millió forint. A külügyminiszteré 100 százalékban az Univ-Plus Bt. nevű cég.

Bajnai: tihanyi üdülő, présház, BMW

Bajnai Gordon miniszterelnök is új vagyonnyilatkozatot adott le. A kormányfő öt ingatlan tulajdonosa részben vagy egészen. Teljes egészében övé egy XII. kerületi, 271 négyzetméteres ház, Nemesnádudvaron pedig egy 137 plusz 52 négyzetméteres présháza és pincéje van. Házastársi vagyonközösségben, felerészben birtokol egy XXII. kerületi, 380 négyzetméteres lakóházat, valamint Etyeken egy 1 362 négyzetméteres zárt kertet. Felerészben övé még egy tihanyi, 1710 négyzetméteres üdülőtelek is. A miniszterelnöknek egy 2006-ban vásárolt BMW-je is van. A vagyonnyilatkozatban nagyobb értékű ingóságként tüntetett fel Bajnai szőnyegeket és bútorokat, valamint két festményt.

Bajnai befektetési alapokban tart közel 140 millió forintot, pénzintézeti számlakövetelése forintban 29,4 millió, valamint 42,26 millió forintnyi összeg devizában. Magánszemélyek 13 millió forinttal tartoznak neki, Bajnainak magának pedig 51,7 milliós tartozása van. A miniszterelnök 5 százalékban tulajdonosa az Allódium Zrt.-nek.

Bajnai miniszterelnöki adóköteles havi bruttó jövedelme 1,4362 millió forint. A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint fizetését nem veszi fel, azt egy forint híján visszautalja az államkincstárnak.