Háromezren tüntetnek a rasszizmus ellen Budapesten

Vágólapra másolva!
Mintegy háromezer ember tüntetett a kirekesztés és a gyűlölet elleni megmozduláson szombat délután a fővárosi Szent István parkban. A romák elleni támadások ellen hirdetett demonstráción művészek, politikusok is részt vettek.
Vágólapra másolva!

Mintegy háromezer ember részvételével tartottak tiltakozó megmozdulást a kirekesztés és a gyűlölet ellen szombat délután Budapest XIII. kerületében, a Szent István parkban. A romák elleni támadások és a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulások elleni tiltakozás kezdetén óriás kivetítőn video-összeállítást mutattak be a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki gyilkosságról, az áldozatok temetéséről. A Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom közös rendezvényén művészek, parlamenti politikusok és kormánytagok is részt vettek.

Iványi Gábor metodista lelkész, a demonstrációt rendező szervezetek alapítója beszédében úgy fogalmazott: Magyarország helyzete már régóta nem belügy, és szégyen lenne, ha az ENSZ kéksisakos békefenntartóit kellene felkérni, védjék meg a faluvégi cigánytelepeket. Hisszük, hogy Magyarország közös hazánk, hisszük, hogy nem kirekesztő ország, mert közös a sorsunk, azonosak a jogainak - fogalmazott. Szerinte ma a világ két okból figyel Magyarországra: Overdose, a csodaló tündöklése miatt, illetve, hogy Magyarországon sorozattámadások történnek a cigányság ellen.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke arról beszélt, hogy "a cigányellenességben nagykoalíció van", a baloldal és a liberális párt egyaránt cserbenhagyta a cigányságot, és minden veszély megvan arra, hogy megismétlődjön Magyarországon a két világháború közötti önpusztító politika. Roma évtizedről szóló "blablák" helyett komplex programok indítását követelte Horváth, aki szerint a nemzet biztonságát nem a cigányság, hanem a cigányellenesség veszélyezteti.

Az antirasszista tüntetés részvevőihez több művész és közéleti személyiség videoüzenetben szólt, és levélben üdvözölte a kezdeményezést Bajnai Gordon miniszterelnök is. A rendezvényen megjelent Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Hiller István, oktatási miniszter, több parlamenti politikus és közéleti személyiség. A megmozdulás előtt a Fidesz XIII. kerületi vezetői sajtótájékoztatót tartottak arról, hogy a párt elutasítja a rasszizmust és a politikai haszonszerzést.

Az antirasszista demonstráción több roma művész, köztük a világhírű Snétberger Ferenc is fellépett. A gitárvirtuóz az MTI-nek azt mondta, hogy azért jött haza Magyarországra, mert szeretné kifejezni tiltakozását a cigányság elleni támadások miatt, és jelenlétével demonstrálni, hogy nem lehet a bűnt összekötni a cigánysággal.