Kigyulladt és ledőlt egy gyárkémény Sajókeresztúron

Vágólapra másolva!
Tűz ütött ki egy gyárkéményben Sajókeresztúron. A fémkémény egy része ledőlt, a tűzoltók vasárnap délelőtt is hűtötték a tüzet. Személyi sérülés nem történt.
Vágólapra másolva!

Tűz volt a Borsodi Ércelőkészítő Művek (BÉM) Zrt. sajókeresztúri üzemének fém kéményében - közölte a miskolci tűzoltóság. A tűz nem sokkal éjfél után keletkezett, a kémény vörösen izzott, és enyhén megdőlt, amikor a tűzoltók 6 járművel, és 22 miskolci, illetve kazincbarcikai tűzoltóval megérkeztek. A tűzoltók jelenleg is a helyszínen dolgoznak.

A kémény felső, 20 méteres toldaléka ledőlt, ami miatt több berendezés, vezeték károsodott. A kéménytüzet sikerült lokalizálni, de a fémleválasztó filterház belső terében továbbra is izzik a fémpor. A robbanásveszély megelőzésére, a tűz továbbterjedésének megakadályozására a tűzoltók több sugárral hűtik a 20 méter magas berendezést. A kárelhárítási munka várhatóan még több órát vesz igénybe. Személyi sérülés nem történt.

Baptiszta Tibor, a BÉM Zrt. vezérigazgatója szerint a balesetet műszaki hiba, a nagyfeszültségű hálózatban keletkezett villamos-zárlat okozta. Az elsősorban a Dunaferrnek és az osztrák Voest Alpin acélipari konszernnek zsugorítványokat gyártó, 180 embert foglalkoztató cég kárát 50-100 millió forintra becsülik, de a termeléskiesés miatt is sokszáz millió forint bevételtől is eleshet a társaság.