Vágólapra másolva!
A rendőrség 12 millió forint kártérítést már kifizetett, további 8 milliót pedig május végéig fog megfizetni a 2006 őszi zavargások sérültjeinek. A 8 milliós tételt peren kívül egy olyan férfinak utalják, aki egy gumilövedék miatt diszlexiás lett.
Vágólapra másolva!

Eddig összesen 12 millió 351 478 forint kártérítést fizetett ki a Készenléti Rendőrség (KR) azoknak, akiket jogtalanul bántottak a rendőrök a 2006 őszi zavargásokon - írta az [origo]-nak küldött válaszában a KR. Az összeget 5 bírósági ítélet, 2 peren kívül egyezség és 2 részegyezség alapján fizették ki.

A tömegesemények biztosításában együttműködő KR-nek a 12 millión felül további 8 millió forintot kell május 26-ig megfizetnie annak a férfinak, akit 2006. október 23-án egy gumilövedékkel lőttek fejbe - erősítette meg a Magyar Nemzet értesülését a KR sajtóosztálya. Pflanzner László, a fejbe lőtt férfi ügyvédje az [origo]-nak azt mondta: eddig a 8 millió forint a legnagyobb összeg, amit a rendőrség peren kívül ajánlott a zavargások károsultjainak. A pénz kifizetésével a rendőrség elismeri, hogy hibázott.

Az ügyvéd szerint a férfi minél előbb le akarta zárni az ügyet, ezért fogadta el a felajánlott összeget. Az ügyben május 28-án született volna meg az elsőfokú ítélet, a rendőrség azonban jelezte, hogy a számukra kedvezőtlen ítélet esetén fellebbezni fognak - mondta Pflanzner, aki szerint ügyfele nem akarta kivárni a másodfokú ítéletet.

A számítástechnika-tanárként dolgozó férfi nem vett részt az október 23-i tüntetéseken, Békéscsabáról érkezett a fővárosba, a Blaha Lujza téren véletlenül keveredett a tüntetők közé - mondta az ügyvéd. A férfit 20-25 méterről találta el egy gumilövedék, a sérülés miatt csontpótlást végeztek a koponyáján, ráadásul funkcionális agyműködési zavarok - például diszlexia - jelentkeztek nála. A sérülés miatt nem tudott tovább tanárként dolgozni.

Az [origo] kíváncsi volt arra is, hogy a rendőröknek okozott sérülések miatt a tüntetőknek kellett-e kártérítést fizetniük. A KR azt válaszolta: ilyesmiről nincs információjuk.