Megszavazta a parlament a miniszteri fizetéscsökkentést

Vágólapra másolva!
Rábólintott a parlament Bajnai Gordon miniszteri fizetéseket csökkentő javaslatára hétfőn. A miniszteri fizetések mellett csökkennek a külföldi napidíjak, a jubileumi jutalmak és az állami vezetők nem feltétlenül válthatják majd ki pénzben a ki nem vett szabadságukat.
Vágólapra másolva!

Júniustól 15 százalékkal, bruttó 257 ezer forinttal csökken a miniszterek havi fizetése, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta az erről szóló törvénymódosítást. A törvény annak a lehetőségét teremti meg, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse.

A jelenlegi szabályok szerint a miniszteri fizetés havonta bruttó 1 296 300 forint. A kormányszóvivői iroda számításai szerint egy miniszter esetében bruttó 3 millió 79 ezer forint, az összes miniszternél pedig bruttó 46 millió 189 ezer forint a megtakarítás éves szinten.

A törvényjavaslat másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják meg pénzben ki nem vett szabadságukat, ha pozíciójuk megszűnésétől kezdve harminc napon belül ismét állami vezetők lesznek.

A harmadik rendelkezés arról szól, hogy a jövőben a miniszterelnök, a miniszterek és az államtitkárok nem lesznek jogosultak jubileumi jutalomra. Ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn.

Megszűnik az a lehetőség, amellyel az államtitkárok fizetését "el lehet téríteni" a törvényben megszabott plafontól. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint havonta bruttó 3,4 millió forintos, évente pedig bruttó 40,8 milliós megtakarítást jelent mindez.

A felére csökkentették az állami vezetők külföldi napidíját is. Az összes minisztérium együttesen nagyjából nettó 33,5 millió forintot költött külföldi napidíjakra tavaly, így ezzel az intézkedéssel évente 16,75 millió forintot spórol a kormány - közölte a kormányszóvivői iroda.

A Bajnai-kormány április végén, az új kabinet első törvényjavaslataként nyújtotta be az indítványt. A Fidesz és a KDNP nem támogatta, hogy házszabálytól eltéréssel, azonnal tárgyaljanak a javaslatról, így májusban még nem, csak júniustól kapnak alacsonyabb fizetést a miniszterek.

A kormány nem támogatott egyetlen fideszes és KDNP-s módosító indítványt sem. Így nem szavazták meg azt sem, hogy a miniszterek fizetése visszamenőleges hatállyal, májustól csökkenjen, illetve hogy a tárcavezetők fizetése a 2002-esre csökkenjen.

A kormányfő egy évre egy forintért vállalta a miniszterelnökséget. A vagyonnyilatkozatában is feltüntetett 1 436 200 forintos miniszterelnöki fizetését nem veszi fel, azt minden hónapban - először júniusban - visszautalja az államkincstárnak.