Július 1-től lépnek hatályba az állami cégek vezetői, illetve felügyelőbizottsági és igazgatósági tagjai javadalmazásának csökkentését célzó intézkedések. Bajnai Gordon kormányfő hétfőn kezdeményezte az érintettek fizetésének 50 százalékos csökkentését. A lépés csak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. kezelésében lévő cégek esetében havi több mint 75 millió forintos megtakarítást jelent.

Bajnai Gordon azt kérte a nemzeti vagyonkezelőtől, hogy 50 százalékkal csökkentse az állami tulajdonú társaságok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjainak tiszteletdíját. A miniszterelnök hétfőn, a parlamenti ülés előtt tett sajtónyilatkozatában azt is kérte, hogy a vagyonkezelő a menedzservezetők fizetését havi kétmillió forintban maximálja. Bajnai közölte: a menedzservezetők bruttó kétmillió forint feletti jövedelemrészét jótékony célra kell felajánlani, amelyre Kiss Péter, a társadalmi kapcsolatokért felelős tárca nélküli miniszter tesz javaslatot, még a héten.

Az állami cégek első számú vezetőinek javadalmazásában az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek (MNV) van döntő szava. A kizárólag állami tulajdonú társaságok esetében (mint például a MÁV, vagy éppen maga az MNV) az MNV Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanácsa dönt a vezetők javadalmazásáról, míg azoknál a társaságoknál, ahol több a tulajdonos (például a magyar-osztrák közös állami tulajdonban lévő GySEV), a közgyűlés vagy a taggyűlés hoz döntést.

Jótékony cél, megszüntetés, fogyókúra

Az MNV hétfőn délután bejelentette, hogy meghozták a kormányfő által kért intézkedéseket. Lesz olyan cég, ahol  megszüntetik az igazgatóságot, vagy összevonják a felügyelőbizottsággal. Az érintett vezetők eleget tettek a jótékonysági kérésnek is - közölte az MNV. A vezetők a 2008. évre megállapított prémiumuk - amelynek kifizetésére 2009-ben kerül sor - 50 százalékát már felajánlották az erdőtelepítési program megvalósítására. A felajánlások befizetése megkezdődött.

Az igazgatósági és felügyelőbizottsági testületek összköltségét  három módon csökkentik: a társaságok egy részénél megszüntetik igazgatóságot, és a testület jogkörét a cég vezetője kapja; másutt csökkentik az igazgatósági és felügyelőbizottásgi testületek létszámát; illetve csökkentik ezek tagjainak tiszteledíját.

Legalább 149 cég

Az MNV a jogköre alá tartozó társaságoknál közvetlenül hajtja végre a változtatásokat, a  minisztériumok, illetve vagyonkezelők alá tartozó többségi tulajdonú állami társaságoknál a vagyonkezelők végzik ezt, a többségi tulajdonú állami társaságok leányvállalatainál pedig az anyavállalat vezetése.

Az MNV közvetlenül 149 társaság felett rendelkezik, ahol összesen 1102 igazgatósági és felügyelőbizottsági tag van. (Itt, az MNV honlapján megnézheti mely cégekről van szó.) A testületek havi bruttó összköltsége 133 687 750 forint. Ezt fogják csökkenteni 50 százalékkal. Az intézkedések július 1-től lépnek hatályba.

A Fidesz szánalmas szemfényvesztésnek nevezte a hétfői bejelentést. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője közölte, a miniszterelnök valójában arról beszélt, hogy rosszul vezetett, az állam számára veszteséget termelő állami cégek vezetői a magyar átlagbér tízszeresét fogják keresni a következő időszakban.  A Fidesz szerint elfogadhatatlan az a kormányzati hozzáállás, amely semmit nem mond a prémiumok csökkentéséről, egyáltalán nem foglalkozik az állami cégek igazgatósági és felügyelőbizottsági tagságának mesterségesen felduzzasztott létszámával. A kérdésben kizárólag a párt által korábban benyújtott két indítvány hozhat megnyugtató megoldást - közölte Szijjártó. A Fidesz korábban azt javasolta, az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok fizetését az átlagbér szintjére csökkentsék, létszámukat pedig a törvény által meghatározott minimális három főre kell csökkenteni.