Újraindult a négyes metró fúrópajzsa

Vágólapra másolva!
Újraindult az egyik alagútépítő pajzs a négyes metró Gellért téri állomásánál. A szerkezet a tervek szerint öt hét múlva éri el a Duna túlpartját, a Fővám teret. A pajzsok húsvét óta vesztegeltek a kivitelező és a megrendelő vitája miatt.
Vágólapra másolva!

Több mint egy hónapnyi veszteglés után ismét elindult a 4-es metró egyik fúrópajzsa a Szent Gellért térről hétfőn délelőtt. A déli pajzs a tervek szerint öt hét múlva ér át a Duna alatt és érkezik meg a Fővám téri állomáshoz, amely áprilisban érte el azt a készültségi fokot, hogy fogadni tudja a pajzsokat - mondta a pajzsindítás előtt tartott tájékoztatón Klados Gusztáv, a beruházást irányító DBR Metró Projekt Igazgatóság vezetője.

Az alagutat és a Gellért téri állomást építő Bamco konzorcium húsvét előtt függesztette fel a munkát, hogy így gyakoroljon nyomást a fővárosra és a megrendelő BKV-ra. A Bamco azt akarta elérni, hogy fizessék ki azt a 115 millió eurót (mintegy 33 milliárd forint), amely a konzorcium szerint a csúszások és a tervek változása miatt fellépett kiadásait fedezné.

A vitában mindkét fél azzal fenyegetőzött, hogy felmondja a szerződést, ami legalább féléves csúszást jelentett volna a metróépítésben. Április 29-én végül a kivitelező engedett: a BKV nem fizette ki a követelt összeget, de a Bamco megígérte, hogy újra felveszi a munkát. Erről részleteket korábbi cikkünkben olvashat.