A garancia mi magunk vagyunk - mondja a Lehet Más a Politikai listavezetője, hogy miért érdemes az LMP-re szavazni a június 7-i európai parlamenti választáson. A tavaly alakult párt büszkén hirdeti, hogy alulról szerveződik, támogatóitól kalapoz a kampányra és azt állítja, szinte minden lehetne máshogy, mint ahogyan ma van. Szigorú elszámoltatást, szociálisan érzékeny európai játékszabályokat, a jövő nemzedékek érdekeit szem előtt tartó politikát akarnak. Eddig nem sok zajt csaptak, de az EP-választás a nagy esélyük.

A béketüntetésekről ismert Humanista Párttal közös listán induló LMP gyökerei a Védegylet nevű civil szervezetig vezetnek, amely például Sólyom Lászlót köztársasági elnöknek jelölte 2005-ben. A szervezet tavaly szeptemberben politikai mozgalomként indult, majd idén februárban párttá alakult.

Az LMP-nek nincs egyszemélyi vezetője, a pártot egy 13 tagú választmány irányítja, amelynek több tagja is aktívan részt vett a főleg környezetvédelmi ügyekkel foglalkozó, a nyilvános tiltakozással, figyelemfelkeltő akciókkal dolgozó Védegylet munkájában, de van a testületben kiugrott fideszes, MDF-es és SZDSZ-es is, a listán pedig ismert emberek is helyet kapta, például Lovasi András zenész vagy Cserhalmi György színész.

Bár az LMP rendszerkritikus párt, nem utasítja el a köztársaságot, csak úgy véli, a politikai rendszer jelentős korrekcióra szorul. EP-listavezetőjük, Szabó Tímea szerint az LMP azoknak szól, akiknek elegük van a politikai acsarkodásból (a vele készült interjút a cikk második oldalán olvashatja). Tavaly ősszel nyilvánosságra hozott programjuk szerint három területen lenne szükség megújulásra: fenntarthatóvá pályára kell állítani a fejlődést, fel kell lépni a társadalmi igazságosságért és átlátható, elszámoltatható államra van szükség, amelynek ügyeibe a polgárok is aktívan beleszólhatnak. Az új típusú politizálást szimbolizálja az is, hogy támogatóiktól kérnek pénzt a kampányra. Honlapjuk szerint eddig mintegy 3000 ember támogatta őket 4,7 millió forinttal.

Bár programjukban fontos szerepet kap a környezetvédelmet, és kapcsolatban állnak az Európai Zöld Párttal is, szándékosan kerülik a zöld jelző használatát, mivel az szerintük túlságosan leegyszerűsítené a céljaikat (a párt színeiben így is dominál a zöld). Az LMP a politikából és a jelenlegi politikai elitből kiábrándultakat szólítja meg. Álláspontjuk szerint káros, hogy a választási rendszer konzerválta a kétpólusú pártrendszert, amelyben a pártok ellenőrizhetetlenül összefonódtak a gazdasági szférával.

Az LMP számára az EP-választás lehet az ugródeszka, ez a voksolás mutathatja meg, hogy életképes-e egyáltalán Magyarországon egy ilyen párt. A várhatóan alacsony részvétel és a nagy pártok szavazóinak passzivitása kedvezhet a kisebb pártoknak. A sikeres EP-szereplés muníciót adhat az LMP számára a jövő tavasszal esedékes országgyűlési választásokra, de egy esetleges kudarc meg is pecsételheti a sorsát. Támogatók és médiaszereplési lehetőség hiányában ugyanúgy eltűnhet, mint a korábbi, szintén a Védegyletből kinőtt Élőlánc.

Az EP-választásokra írt programja szerint az LMP úgy véli, az EU-t ugyan sok jogos kritika érheti, de egy sor problémát Magyarország ma már képtelen lenne egyedül megoldani. Az uniónak az LMP szerint a jövőben sokkal többet kel tennie a pénzügyi szervezetek ellenőrzése érdekében, például kötelezni a bankokat, hogy a jövőben mindig elegendő tőkét tartalékoljanak ügyleteik fedezésére. Emellett bevezetnék a pénzügyi tranzakciók adóját is, ami szerintük segítené a pénzügyi spekulációk elleni küzdelmet.

Az LMP átszabná az unió közös agrárpolitikáját és a támogatási rendszert is: A jelenlegi rendszer fő problémája szerintük, hogy a aránytalanul sok támogatást ad a nagybirtokoknak, szemben a hagyományos családi gazdaságokkal. A párt változtatna azon a szabályon is, amely jelenleg megtiltja, hogy a háztartások energiahatékonyságának javítására használják fel a strukturális alapok forrásait. Az LMP szerint ezt fel kell oldani, majd úgy szabályozni, hogy elég forrás jusson az energiatakarékosságra és a megújuló energiaforrásokra is.