- Ön szerint mi az Európai Parlament jelentősége? Miben tudnak az oda küldött képviselőink Magyarországnak segíteni?

- Három meghatározó intézménye van az Európai Uniónak: a Bizottság, a Tanács és a Parlament. Ez utóbbi abban az értelemben a legmagasabb rendű, hogy közvetlenül választják. Akkor vagyunk igazán sikeresen az unióban, ha mindegyik meghatározó európai frakcióban erős magyar képviselet van. Hiszen nincs olyan többsége egyik pártcsoportnak sem, mint a magyar parlamentben, ahol 51 százalékkal mindent el lehet dönteni. Más az Európai Parlament abban is, hogy nincs kötelező együtt szavazás, tehát ha van valamilyen fontos magyar érdek, akkor lehet másként szavazni, mint a frakció többi tagja. Sokkal nagyobb hangsúly van a vitákon, meggyőzésen, tehát hogyan tudunk elfogadtatni szempontokat, érdekeket.

- Ki tudna esetleg emelni néhány konkrét ügyet, amelyet ön például személy szerint fontosnak tart és képviselni szeretne?

- Visszafele is tudok mondani, meg előrefelé is. Most még persze nem lehet tudni, de nagyon valószínű, hogy én visszatérek ahhoz a területhez, ami szociális és esélyegyenlőségi miniszterként az enyém volt. Azt gondolom, nagyon sok tennivalónk van, hogy európai üggyé váljon a roma közösségek ügye - hiszen ez az Európai Unión belül egy 12 milliós közösség. Az előző ciklusban elfogadott a parlament egy jelentést, amelyet Kósáné Kovács Magda készített, és amelyben nagyon sok javaslat volt, hogyan lehetne segíteni a romák felzárkózását, szociális problémáik megoldását.

Munkaerő-piaci területen is még mindig bőven vannak tennivalók. Tudjuk, hogy nagyon sok ország megnyitotta a piacát az új tagállamok előtt, de pont azok az országok - Ausztria, Németország -, amelyek hozzánk a legközelebb vannak és a legnagyobb felvevői lehetnének a magyar munkaerőnek, még mindig nem.

Esélyegyenlőségi ügyekben is lesznek tennivalók, amelyeket én szeretnék felvállalni. Ebben benne vannak a fogyatékos emberek, az idősek is. Rengeteg dolgunk lesz energiapolitikai ügyekben. Ez még csak most indult el, és most fog eldőlni például, hogy a következő költségvetési időszakban lesznek-e erre közösségi források. Most kaptunk a gazdaságélénkítési csomagból, tulajdonképpen ez már egy visszajelzés. Nagyon komolyan lobbiztunk emellett, ennek a térségnek az energiabiztonsága meghatározó az egész Európai Unió számára.

- Azt mutatják a felmérések, hogy a magyar emberek csak nagyon keveset tudnak arról, hogy mi zajlik az Európai Parlamentben. Mit lehetne tenni azért, hogy ez megváltozzon?

- Volt egy egész konkrét javaslatom, azt hiszem, ez meg is jelent. A parlamenti képviselők jogállásáról szóló törvényt kellene módosítani olyan módon, hogy az európai parlamenti képviselőknek is legyen beszámolási kötelezettségük az országgyűlési bizottságok előtt évente, félévente. Ez azért fontos, mert most öt évig senki nem követte, hogy mit csináltak a képviselők. A bizottsági ülésnek ráadásul van egy nyilvánossága, hátha a média is segítene. A másik, hogy nagyobb hangsúlyt kellene helyezni az itthoni kapcsolatokra. Ez persze nehéz, hiszen az ember az élete nagy részét Brüsszelben tölti. Az első öt évben az volt a legfontosabb, hogy bennünket jobban értsenek ott: például miért van az, hogy ha egy magyar képviselő megjelenik, biztosan a kisebbségi jogokról kezd el beszélni.

- A képviselők aktivitásáról jut eszembe: úgy tudom, hogy egészen pici unokája van. Hogyan fogja megoldani, ha például a születésnapi bulija egybeesik a szavazással, például a kukoricaintervencióról?

- A kukoricaintervencióról kedden, szerdán vagy csütörtökön kell szavazni, a születésnapi buli pedig szombaton lesz.

- Európai választások lesznek ugyan, de ez mindenütt a belpolitikáról is szól, egyfajta indikátor lesz, és jelen állás szerint a választók megbüntetik a szocialista pártot.

- Nem tudjuk, hogy mi lesz, de azt lehet látni, hogy a válság mindenhol a kormánypártok népszerűségét csökkenti. Ez egyértelmű, még akkor is, ha az emberek tudják, hogy ez egy globális válság, nem mi kezdtük, nem mi csináltuk, és nem is tőlünk, hanem elsődlegesen Németországtól függ, hogy mikor kerülünk ki belőle. Nem is a büntetés szót használnám. Azt látom, hogy az emberek nem látják ennek a jelentőségét, és azt gondolják, hogy nem is olyan fontos, mint egy országgyűlési választás. Inkább attól félek, hogy alacsony lesz a részvétel, ez pedig torzítja az eredményt. Azon múlik, hogy kinek a szavazói elkötelezettebbek.

- Ön milyen eredménnyel lenne elégedett?

- Nem szoktam számot mondani, ezt nyilván tudja. Azt gondolom, nem is ezen múlik. Egyébként van egy független kutatóintézet által készített felmérés minden európai országra, abban hét helyet prognosztizáltak az MSZP-nek. Nagyon sok minden történt az utóbbi időben, és nem tudjuk, hogy mi minden fog történni a még hátra lévő hétben. Én inkább azt látom veszélynek, hogy nem lesz elég magas a részvétel, és nem egy reprezentatív kép fog kirajzolódni.

- Pont most láttam egy MSZP-s plakátot, amelyre az van írva: "Nem szavazok a jobboldalra, mert együttműködnek a szélsőségesekkel." Ez is belpolitika, negatív kampány, és ez sem biztos, hogy használ.

- Ez olyan belpolitika, aminek pillanatokon belül lesz európai uniós összefüggése, hiszen ha a Jobbik megjelenik az Európai Parlamentben, akkor az bizony nagyon erősen hozzá fog adódni a Magyarországról kialakuló képhez. Azt is tudjuk, hogy Európában meglehetősen kemény feltétel és érték, hogy szélsőségesekkel nem működnek együtt demokratikus pártok.

- Ausztriában a néhai Jörg Haider, akkor még a Szabadságpárt élén kormánykoalíciót is kötött az Osztrák Néppárttal.

- De tudja, mi volt az európai reakció. Ausztria hosszú ideig nagyon nehéz helyzetben volt. És azt gondolom, hogy ha ez nincs is folyamatosan a felszínen, azért lehet tudni és hallani, milyen vélemények alakultak ki Ausztriáról.

- Azt a következtetést is le lehet vonni, hogy az EU megpróbált ugyan beleszólni egy tagállam belügyeibe, de kiderült, hogy nem teheti.

- Direkt nem is szólhat bele. Demokratikus választásokon tulajdonképpen bármely párt kaphat felhatalmazást, és bekerülhet az Európai Parlamentbe. Az azonban egy másik dolog, hogy azok az értékek, amelyeket a szélsőséges pártok - a Jobbik is - képviselnek, csillagászati távolságra vannak azoktól, amelyeken az egész Európai Unió alapul. Európában azért van béke, mert íratlan szabály lett, hogy másfajta konfliktusmegoldási módszert gyakorol, nem erőszakkal, nem erőből, nem kirekesztő módon.