Májusban kiderülhet a tatárszentgyörgyi tűz oka

Vágólapra másolva!
Május végére kiderülhet, pontosan mi történt április 7-én Tatárszentgyörgyön, amikor leégett a helyi cigány önkormányzat egyik vezetőjének háza. A rendőrség szerint éppúgy állhat a háttérben rasszista indíték, mint önmerénylet - a ház tulajdonosának ugyanis érdekében állhatott a ház felgyújtása. A választ a vegyészszakvélemény adhatja meg.
Vágólapra másolva!

Május végére készül el az április 7-i tatárszentgyörgyi tűzeset okait vizsgáló vegyészszakvélemény. Ennek birtokában a nyomozók közelebb juthatnak annak megválaszolásához, hogy öngyújtogatás vagy külső beavatkozás miatt égett le a település cigány önkormányzat elnökhelyettesének, Horváth Lídiának a háza - közölte Papp Péter, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.

A tűz április 7-én hajnalban keletkezett. A tulajdonosok bosszúra gyanakszanak, ám az ismeretlen tettes ellen indított nyomozás során felmerült az öngyújtogatás gyanúja is. A rendelkezésre álló iratok szerint a ház tulajdonosai tavaly ősszel az épületre 20 milliós, az ingóságokra 4,65 milliós, a melléképületre 4 milliós biztosítást kötöttek. A nyomozás során kiderült az is, hogy korábban hitelt vettek fel az örkényi takarékszövetkezettől, melynek törlesztőrészleteit egy ideje már nem tudták fizetni.

A tűz okait a Bűnügyi Szakértői Intézet vegyésze vizsgálja. Nemcsak arra kíváncsi, pontosan mi volt az égésgyorsítót tartalmazó flakonokban, hanem arra is, hogy kinek a kezében lehettek. Azért nagyon fontos a körülmények tisztázása, mert a ház tulajdonosa következetesen tagadja, hogy ő maga gyújtotta volna fel a saját házát - mondta Papp Péter.

A bűnügyi igazgató korábban már több körülményről beszámolt, amelyek akár öngyújtogatásra is utalhatnak. A ház például a sértettek hazaérkezésekor be volt zárva, az egyik tulajdonos, Horváth Lídia kulccsal nyitotta ki az ajtót a tűzoltóknak. Közben odabenn szinte minden égett, miután valaki alaposan fellocsolta a két szoba szőnyegét égésgyorsítóval, ami benzin, gázolaj, esetleg hígító is lehetett. Egy bezárt házba a nyílászárók megsértése nélkül bemenni, égésgyorsítóval fellocsolni a szőnyegeket, gyufát dobni rá, majd kulcsra zárni mindent és távozni lehet ugyan, de eléggé életszerűtlen - mondta Papp korábban.

A ház épp a bezárt nyílászárók miatt nem égett le teljes egészében, ehhez kevés volt benn az oxigén. Ha Molotov-koktélos támadásról lenne szó - mondta Papp -, akkor a bedobott palackkal ütött lyukon annyi oxigén jutott volna a házba, hogy a mostaninál pusztítóbb lángok csaptak volna fel. Noha a tűzeseteknél a legnehezebb értékelhető nyomokat fellelni, a rendőrség számos tárgyat, eszközt és anyagmaradványt talált a helyszínen. (Erről bővebben itt olvashat.)

Az áprilisban felgyújtott ház mintegy 300 méterre van a februári kettős gyilkosság helyszínétől. Február 23-án eddig tisztázatlan körülmények között, feltehetően Molotov-koktéltól gyulladt ki egy Tatárszentgyörgy szélén álló ház. A tűz elől menekülő lakókra ismeretlenek rálőttek, ketten meghaltak, két kisgyerek megsérült. Az áldozat egy 27 éves férfi és 5 éves kisfia volt. A rendőrség eddig nem bukkant a tettesek nyomára. (A tragédia másnapján készült riportunkat itt elolvashatja.)