Leépülés miatt függesztették fel Zarándok perét

Vágólapra másolva!
Felfüggesztette a büntetőeljárást a Veszprémi Városi Bíróság a gazdasági bűncselekménnyel vádolt Zarándok János vállalkozó ügyében. Az igazságügyi orvos szakértő szerint a vádlott szellemileg leépült. Zarándok korábban azt állította: az Orbán család megpróbálta őt kiszorítani a bányapiacról - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette a büntetőeljárást a Veszprémi Városi Bíróság még tavaly Zarándok János vállalkozó ellen, miután az igazságügyi orvos szakértő megállapította: az elsőrendű vádlott szellemileg leépült - írja a Magyar Nemzet. Gyenge Zsolt, a bíróság elnöke a lapnak azt mondta: az eljárást csak akkor lehetne folytatni, ha a vádlott állapota javulna.

A bányatulajdonos nagyvállalkozó ügyében még 2004-ben kezdett nyomozni a rendőrség. A Zarándok irányításával működő Monostori Kistermelői Pinceszövetkezet 32 millió forintos költséggel építette fel a Balaton-felvidék egyik legnagyobb bortárolóját, és ehhez összesen 16 millió forint állami támogatást kapott. Az ügyben a kivitelező, Sz. László tett feljelentés, mert szerinte hiába végezte el a munkát, nem kapta meg a neki járó pénzt.

A napilap szerint a nyomozás megállapította, hogy a borospince beruházáshoz Zarándok úgy hívott le több mint 17 millió forint támogatást, hogy a szerződésben vállalt önrésszel nem rendelkezett. A vizsgálatok szerint a borospincét a szövetkezet teljes egészében az állami támogatásból építette fel.

A büntetőper 2007 márciusában indult, de azt egy évvel később Zarándok szellemi leépülése miatt felfügesztették. Az ügyészség Zarándokra szabadságvesztés kiszabását kérte.

Zarándok János neve akkor vált ismertté, amikor az Orbán-kormány idején azt állította a Fidesz elnökéről, hogy Orbánék megpróbálják őt kiszorítani a bányapiacról, ezért be kell zárnia a bányáit.