Vágólapra másolva!
Péntekig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok, akik külföldön akarnak szavazni június 7-én, az európai parlamenti választás napján. Világszerte összesen száz magyar külképviseleten lehet leadni a voksokat.
Vágólapra másolva!

Péntekig jelentkezhetnek a külképviseleti névjegyzékbe azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik a június 7-i európai parlamenti (EP) választáson nem tartózkodnak Magyarországon. Eddig mintegy 2600-an jelentkeztek a külképviseleti szavazásra az Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztatása szerint. Összesen száz magyar külképviseleten adhatják le a választópolgárok a voksukat.

A választás napján külföldön tartózkodók akkor szavazhatnak a Magyar Köztársaság nagykövetségein és főkonzulátusain, ha a helyi jegyzőnél jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe. A külképviseleti névjegyzékbe vételt május 22-én 16 óráig kérheti a választópolgár személyesen vagy meghatalmazottja útján a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől. A kérelmet ajánlott levélben is be lehet nyújtani úgy, hogy az május 22-ig megérkezzen a helyi választási irodába.

Az OVI internetes oldalára felkerült a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is. A külképviseleteken általában június 7-én, helyi idő szerint 6 és 19 óra között lehet szavazni, kivéve az amerikai kontinenst, ahol egy nappal korábban, június 6-án szavazhatnak. A honlapon megtalálható a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges nyomtatvány is, elektronikusan kitölthető formátumban.

A külképviseleti szavazás becsült költsége az OVI szerint 100 millió forint.