Fico tiltakozik Orbán kampánybeszéde miatt

2009.05.25. 17:44

Nem tetszik Robert Fico szlovák kormányfőnek, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy szombati európai parlamenti kampányrendezvényen képzeletbeli területi egységként emlegette a két országot az uniós képviselet szempontjából. Orbán az összes magyar európai parlamenti súlyáról beszélt, Fico szerint azonban ezzel az indulatokat szította.

Robert Fico szlovák kormányfő szerint komoly gondot okoz a szlovák kormánynak az, ami a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökeinek szombati esztergomi találkozóján hangzott el a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletével kapcsolatban. "Orbán és Csáky urak a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie" - mondta hétfői kassai sajtóértekezletén a szlovák kormányfő.

Fico szerint Orbán az indulatokat szítja, és veszélyezteti Szlovákia területi épségét, ezért diplomáciai úton fel fogja kérni ennek a befejezésére. A politikus azt is támogatná, hogy a szlovák parlament tartson rendkívüli ülést, amelyen egyértelmű álláspontot fogalmaznának meg a területi egység ügyében.

Szombaton a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén Orbán Viktor arról beszélt, hogy a június 7-i szavazás öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben. Az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a szavazófülkében minden magyarra egy másik magyar vár a határon túlról - fogalmazott a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor kritizálta a Bajnai-kormányt is.

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint az európai egységesülés azt jelenti, hogy a jó magyar és a jó szlovák patrióta ugyanazt az irányt követheti, a civilizált európai együttélés irányát, egymás kölcsönös tiszteletét. Hozzátette, a szlovákiai magyarság számára nem a beolvadás vagy az önfeladás a követendő út, hanem a polgári és nemzeti lét kiteljesedése.

Csáky visszavág Ficónak

Az MKP-t vezető Csáky Pál szerint a Szlovák Köztársaságot Robert Fico kormányfő, valamint Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke veszélyezteti: üzleti tevékenységükkel, a jogállam elveinek aláásásával és a politikai kultúra színvonalának csökkentésével. "Van miért szégyenkezniük" - reagált Fico szavaira az MKP elnöke.

Csáky szerint ő tiszteli a szlovák nemzetet, és soha egy rossz szót nem mondott a szlovákokról. Az MKP-nak érdeke a jó magyar-szlovák viszony. "Ezt azonban a másik félnek is akarnia kell. Ez a (szlovák) kormánykoalíció a szlovákok és a magyarok együttélését nem segíti elő" - mondta Csáky.

Szlovákiában június 6-án választják meg az ország 13 EP-képviselőjét. Az MKP-nek eddig két képviselője volt az EP-ben, és a jelenlegi cél ennek a két helynek a megtartása.

KAPCSOLÓDÓ CIKK