Fico tiltakozik Orbán kampánybeszéde miatt

Vágólapra másolva!
Nem tetszik Robert Fico szlovák kormányfőnek, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy szombati európai parlamenti kampányrendezvényen képzeletbeli területi egységként emlegette a két országot az uniós képviselet szempontjából. Orbán az összes magyar európai parlamenti súlyáról beszélt, Fico szerint azonban ezzel az indulatokat szította.
Vágólapra másolva!

Robert Fico szlovák kormányfő szerint komoly gondot okoz a szlovák kormánynak az, ami a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) elnökeinek szombati esztergomi találkozóján hangzott el a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviseletével kapcsolatban. "Orbán és Csáky urak a Kárpát-medencét egy képzeletbeli területi egység szintjére emelték, amelyet az Európai Parlamentben minél több magyar nemzetiségű képviselőnek kellene képviselnie" - mondta hétfői kassai sajtóértekezletén a szlovák kormányfő.

Fico szerint Orbán az indulatokat szítja, és veszélyezteti Szlovákia területi épségét, ezért diplomáciai úton fel fogja kérni ennek a befejezésére. A politikus azt is támogatná, hogy a szlovák parlament tartson rendkívüli ülést, amelyen egyértelmű álláspontot fogalmaznának meg a területi egység ügyében.

Szombaton a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának közös kampányrendezvényén Orbán Viktor arról beszélt, hogy a június 7-i szavazás öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben. Az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben, a szavazófülkében minden magyarra egy másik magyar vár a határon túlról - fogalmazott a Fidesz elnöke, aki ugyanakkor kritizálta a Bajnai-kormányt is.

Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint az európai egységesülés azt jelenti, hogy a jó magyar és a jó szlovák patrióta ugyanazt az irányt követheti, a civilizált európai együttélés irányát, egymás kölcsönös tiszteletét. Hozzátette, a szlovákiai magyarság számára nem a beolvadás vagy az önfeladás a követendő út, hanem a polgári és nemzeti lét kiteljesedése.

Csáky visszavág Ficónak

Az MKP-t vezető Csáky Pál szerint a Szlovák Köztársaságot Robert Fico kormányfő, valamint Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnöke veszélyezteti: üzleti tevékenységükkel, a jogállam elveinek aláásásával és a politikai kultúra színvonalának csökkentésével. "Van miért szégyenkezniük" - reagált Fico szavaira az MKP elnöke.

Csáky szerint ő tiszteli a szlovák nemzetet, és soha egy rossz szót nem mondott a szlovákokról. Az MKP-nak érdeke a jó magyar-szlovák viszony. "Ezt azonban a másik félnek is akarnia kell. Ez a (szlovák) kormánykoalíció a szlovákok és a magyarok együttélését nem segíti elő" - mondta Csáky.

Szlovákiában június 6-án választják meg az ország 13 EP-képviselőjét. Az MKP-nek eddig két képviselője volt az EP-ben, és a jelenlegi cél ennek a két helynek a megtartása.