Vágólapra másolva!
Éveken át kihagyta a béremelésből a Vértesi Erdő Zrt. egyik könyvelőjét, miután nyugdíj mellett kezdett tovább dolgozni az állami erdészeti vállalatnál. A könyvelő így végül tízezrekkel kevesebbet keresett, mint a vele azonos értékű munkát végző kollégái. A nyugdíjas dolgozó bepanaszolta a vállalatot az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál, amely megállapította, hogy a cég életkora miatt diszkriminálta a könyvelőt.
Vágólapra másolva!

Egy nyugdíjas könyvelő hátrányos megkülönböztetése miatt marasztalta el az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a Vértesi Erdő Zrt.-t. Az állami erdészeti társaság munkáltatóként megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, mikor életkora - nyugdíjas volta - miatt kevesebb bért fizetett a könyvelőnek, mint a vele azonos értékű munkát végző kollégáinak - mondta ki a hatóság.

A könyvelő tavaly nyáron kereste meg az EBH-t. Azt állította, hogy mióta 2002-től nyugdíjasként folytatta régi munkáját a tatabányai erdészetnél, éveken át kimaradt az esedékes béremelésekből. Még 1974-ben kezdett dolgozni a Vértesi Erdő Zrt. jogelődjénél, 1999-ben került a tatabányai erdészethez, és a munkáltató engedélyével dolgozott tovább ott azután, hogy elérte az előre hozott öregségi nyugdíjkorhatárt.

A panaszos szerint közvetlen felettese, a tatabányai erdészet igazgatója nyugdíjazása után azt mondta neki: fizetésemelést nem kap, mert akkor végleges nyugdíjazása után "elviszi a bérkeretet", de a kieső bért prémiummal vagy jutalommal pótolni fogja. Hiába figyelmeztette azonban minden évben az ígéretére, nem kapott se a megszokottnál több jutalmat, se prémiumot. Ezért 2007 decemberében panaszt tett a vezérigazgatónál. Másnap a tatabányai erdészet igazgatója 2008. máricus 31-ével kirúgta - derül ki az EBH esetismertetéséből.

A Vértesi Erdő Zrt.-hez hat erdészet tartozik, és mindegyiknél egy könyvelő dolgozik. Az EBH megállapította, hogy 2002-ben még pár ezer forintos eltéréssel ugyanannyit keresett a hat könyvelő, viszont az elmaradt béremelések miatt 2007-ben a panaszos munkabére átlagosan 39 500 forinttal volt alacsonyabb a többiekénél.

A hatóság nem fogadta el az erdészeti vállalat védekezését, miszerint a panaszos azért keresett kevesebbet a többi könyvelőnél, mert kevesebb feladatot látott el, mint ők. A könyvelőnek 2002 előtt sem kellett ellátnia az erdészet által említett részfeladatokat, de akkor még ugyanúgy kapott rendszeresen béremelést, mint a többiek. Az EBH ebből arra következtetett, hogy a Vértesi Erdő Zrt. akkor még a többi könyvelőével azonos értékűnek tartotta a munkáját. Olyan feladatot a munkáltató nem tudott felhozni, amit csak 2002 után ne látott volna el a panaszos.

A Vértesi Erdő Zrt. megpróbált az eljárás során azzal is védekezni, hogy nem voltak megelégedve a könyvelő munkájával. Az EBH ezt az érvet sem fogadta el, mert a könyvelő mindig ugyanúgy kapott jutalmat, mint a kollégái, és a hatóság szerint a munka értékelésére a jutalom a legalkalmasabb.

A hatóság eltiltotta az állami erdészeti vállalatot attól, hogy a jövőben más munkavállalókkal szemben megsértse az egyenlő bánásmód követelményét, és szankcióként elrendelte határozatának nyilvánosságra hozatalát.

Az [origo] többször kereste kedden telefonon a Vértesi Erdő Zrt. vezetőjét, hogy megkérdezzük a véleményét az EBH határozatáról, de egyelőre nem tuduk elérni.