Megörült egymásnak Fodor és Bajnai

Vágólapra másolva!
Elégedett a Bajnai-kormány első öt hetében meghozott válságkezelő intézkedésekkel Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke. A politikus szerint jó döntés volt támogatni Bajnai Gordon kormányát, amely bő egy hónap alatt lekörözte a kisebbségi Gyurcsány-kormány egyéves teljesítményét. Bajnai azt ígérte, a jövőben sem puhul fel a válságkezelés szigora.
Vágólapra másolva!

A Bajnai-kormány elmúlt öthetes tevékenységét értékelte és további szükséges intézkedésekről tárgyalt Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Bajnai Gordon miniszterelnök. A találkozó utáni sajtótájékoztatón a pártelnök azt mondta: "nehéz és felelős döntés volt a kormány mellé állni", de úgy látják, hogy helyes lépés volt. "A kormány az elmúlt bő egy hónap többet tett, mint a kisebbségi kormány egy év alatt" - mondta Fodor, aki szerint ezt igazolják az ország javuló gazdasági mutatói is. "Bajnai Gordon nem Gyurcsány Ferenc, ezt határozottan szeretném leszögezni" - jegyezte meg Fodor.

Az SZDSZ vezetője azt kérte Bajnai Gordontól, hogy a kormány továbbra is következetesen tartson ki válságkezelő programja mellett, így az ne puhuljon fel választások vagy politikai viták miatt. Konkrét javaslatokat is tett, így szeretnék, ha a kormány gazdaságélénkítő programot is kidolgozna, már most elkezdené a 2010-es költségvetés előkészítését, és - a gazdasági válság elhárításán túl - a kibontakozó társadalmi válságra is odafigyelne. Fodor szerint a kormánynak el kell köteleznie magát a romák helyzetének megoldása és a környezetvédelmi szempontok hatékonyabb érvényesítése mellett is.

Bajnai Gordon megköszönte az SZDSZ támogatását, amely szerinte elengedhetetlen volt a válságkezelő kormány megalakulásához. A miniszterelnök dicsérte az elfogadott adócsomagot, amely szerinte olyan intézkedéseket tartalmaz, amelyek már évek óta szerepeltek az SZDSZ programjában is. Újságírói kérdésre hozzátette: 40 milliárdot meghaladó bevételt várnak a vagyonadó bevezetésétől, amelyet teljes egészében a személyi jövedelemadó csökkentésére fordítanak.

A program felpuhulásának veszélyére a miniszterelnök azt mondta: nem a következő választásra, hanem a következő 10 évre figyelnek, amikor meghozzák az ország érdekét szolgáló döntéseiket.