Nyártól újszülöttek is kaphatnak személyit

Vágólapra másolva!
Nyártól akár az újszülöttek is kaphatnak személyit, a szülés után már a kórházban igényelheti a szülő az iratokat. Az igénylés után pár héttel - anélkül, hogy a szülőknek a hivatalokat kellene járniuk - postán megérkezik majd a gyerek személyije, lakcímkártyája és adókártyája. A kormány az ügyintézés egyszerűsítését akarja elérni a döntéssel.
Vágólapra másolva!

Június 28-ától a 14 év alatti gyerekek is kaphatnak majd személyi igazolványt, erről a múlt héten döntött a kormány - közölte Budai Bernadett kormányszóvivő. A személyi iratokat érintő válozásokról szóló döntés szerint a gyerekeknek készülő lakcímkártyán - ha a szülők kérik - a jövőben a szülők neve és telefonszáma is szerepelhet majd.

A személyi igazolványt akár már a születés után néhány héttel is megkaphatja a gyerek, mert az anya és az apa akár már a kórházban, a szülés után igényelheti a kiállítást. A kórház ilyenkor az anyakönyvvezetőnek továbbítja majd a kérelmet, ahonnan az utánajárás nélkül, automatikusan átkerül az illetékes okmányirodához, az egészségbiztosítási pénztárhoz és az APEH-hez. Ezután néhány hét múlva postán érkezik majd meg a gyerek személyi igazolványa, lakcímkártyája és adószáma.

Az ügyintézés ezzel jelentősen egyszerűsödik majd, hiszen nem lesz szükség rá, hogy a szülők hivatalról hivatalra járjanak a papírok megszerzéséhez - mondta a kormányszóvivő. Szerinte egyszerűsíti majd az ügyintézést az is, hogy az anyakönyvi kivonat bemutatása helyett elég lesz bemutatni a gyerek személyijét - például iskolai beiratkozáskor.