Uszálystrand működhet nyáron az Erzsébet hídnál

Vágólapra másolva!
Közterület-használati engedélyt kaphat a dunai uszálystrand, amelyet az Erzsébet híd tövében alakítanak ki idén nyáron. A főváros városképvédelmi bizottsága szerdán rábólintott az ötletre, így június végétől szeptemberig üzemelhet a fedett, úszómedencés uszály. Az egyik bizottsági tag szerint a korábbi plázshoz hasonlít leginkább az új, ingyenes strand.
Vágólapra másolva!

Ingyenes uszálystrand működhet a nyáron az Erzsébet híd tövében, a Március 15. tér előtti Duna-szakaszon - közölték fővárosi politikusok szerdán. Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés városképvédelmi bizottságának szocialista tagja elmondta: a kezdeményezők által kért kisebb, 900 négyzetméteres közterület-használathoz járultak hozzá, mivel a nagyobb terület lefoglalása forgalomkorlátozással járt volna. Az uszálystrand a néhány évvel ezelőtti plázshoz hasonló jellegű elképzelés, de medencékkel kiegészülve - tette hozzá.

Az ötletet jegyző Sygma Kft.-nek a bizottsághoz benyújtott kérelme szerint június 29-től szeptember közepéig 10 órától 23 óráig üzemelne az ingyenes uszálystrand. Egy uszályon úszó- és gyermekmedencét, valamint napozórészt alakítanak ki. A két bárkából álló hajót és a 400 négyzetméteres uszályt befedik, zuhanyozókkal, napozókkal, büfével és mozival látják el.

A strand befogadóképessége korlátozott, ezért két órára érvényes belépőjegyet kap mindenki, aki felszáll az uszályra. Egyidejűleg 400 ember szórakozhat majd a létesítményben. A fürdésért nem kérnek pénzt, a további programokért azonban fizetni kell majd. Bihary Gábor elmondta azt is, hogy a mobil illemhelyeket nem az uszályra, hanem a partra telepítik, mert így könnyebb lesz azok ürítése.

2004-ben a XIII. kerületben hozták létre a Budapest Plázst, a homokos, tengerpartot idéző helyszínt sokan keresték fel, ugyanakkor viták sorát váltotta ki. A rendező cég évekig tartozott a takarítási díjjal a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt.-nek, a kerületben élők közül sokan tiltakoztak a zajos, tömegeket vonzó rendezvény ellen, a Főpolgármesteri Hivatal közlekedési ügyosztálya pedig azért ellenezte, mert komoly fennakadást okozott a közlekedésben.