Orbán: A Jobbik a Fidesz ellenfele

Vágólapra másolva!
Kizártnak tartja Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, hogy a párt ne négy évig kormányozzon, ha előre hozott választások lesznek, és megnyerik azt - erről a Heti Válasznak adott interjúban beszélt a pártelnök. Orbán szerint az alkotmányos rendszer belső feszültségének feloldásával oldanák meg, hogy a következő ciklus ebben az esetben ne csak 2013 tavaszáig tartson. A Fidesz elnöke az interjúban ellenfelének nevezte a Jobbikot, és célzott arra: vizsgálni fogják, köze volt-e a Jobbik felemelkedéséhez a titkosszolgálatoknak.
Vágólapra másolva!

A Jobbikot ellenfelének tekinti a Fidesz - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjúban. "A hebehurgyaságba csapó, szélsőséges habitusú politika súlyos károkat tud okozni. A Jobbik elnöke világossá tette: ők mindenképpen ellenzékben lesznek. Mi kormányzásra készülünk, tehát ők az ellenfeleink" - mondta Orbán.

A Fidesz elnöke szerint az európai politikatörténetben nem példa nélküli, hogy "a baloldal az ellenzék gyengítése érdekében hozott létre szélsőjobboldali szervezeteket", ezért ha a Fidesz kerül kormányra, vizsgálni fogják a titkosszolgálatok szerepét és az "ilyesfajta politikai szélhámoskodásokat".

Orbán a Heti Válasznak adott interjúban arról is beszélt: kizártnak tartja, hogy ne négy évig kormányozzon a Fidesz, ha előre hozott választások lesznek, és megnyerik azt. Az Alkotmány szerint ebben az esetben csak 2013 tavaszáig tartana a következő kormányzati ciklus. Orbán erre azt válaszolta, hogy fel kell oldani a belső feszültséget az alkotmányos rendszerben, "ha másként nem, az Alkotmánybíróság segítségével".

A Fidesz elnöke a parlamenti választás előre hozott fordulójának, bizalmi szavazásnak nevezte az európai parlamenti választásokat. Megismételte a Fidesznek azt a korábbi ígéretét, hogy hatalomra kerülésükkor hatályon kívül fogják helyezni az ingatlanadót és az adórendszer átalakítását. Arra a kérdésre, hogy Matolcsy Györgyék Jövőkép programjában is szerepelt a vagyoni típusú adók növelése, Orbán azt válaszolta: "a szakértők vitatkoznak, érvelnek, javaslatokat tesznek", de a Fidesz úgy döntött: el fogja törölni az ingatlanadót.