Vágólapra másolva!
Előveszi korábbi főbírójelöltjét Sólyom László köztársasági elnök, és ismét az egyszer már leszavazott Baka Andrást jelöli a Legfelsőbb Bíróság élére. A legfőbb bírói testületnek majdnem egy éve nincs elnöke, az államfő jelöltjeit eddig összesen háromszor szavazta le a parlament.
Vágólapra másolva!

Ismét Baka Andrást, az Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi bíráját jelöli a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnökének Sólyom László köztársasági elnök - közölte az államfő hivatala. Döntéséről Sólyom levélben tájékoztatta az Országgyűlés és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökeit.

Sólyom tavaly áprilisban egyszer már jelölte főbírónak Bakát. Az államfő jelöltjét azonban nem támogatta az OIT, majd az Országgyűlésben a titkos szavazáson is mindössze 170 igen szavazatot kapott, 191 nem ellenében. A kritikusok azzal érveltek, hogy Bakának nincs hazai bírósági vezetői gyakorlata.

Második nekifutásra Sólyom a Győri Ítélőtábla elnökét, Havasiné Orbán Máriát jelölte, de ő sem kapta meg a parlamentben a szükséges kétharmados többséget. Havasinét támogatta ugyan az OIT, de a parlament kétszer is leszavazta, előbb decemberben, majd újrajelölése után, március 9-én.

A Legfelsőbb Bíróságnak tavaly június 24-e óta nincs elnöke: ekkor járt le Lomnici Zoltán hatéves mandátuma. Április 1-től pedig már nelnökhelyettese sincs az LB-nek, mivel Kaposvári Bertalan betöltötte 70. életévét és nyugdíjba ment. A bíróságokat jelenleg a közigazgatási kollégium vezetője, Kozma György vezeti.

A pártok bizakodnak

Az egy évvel ezelőttihez képest nagyobb az esély arra, hogy az MSZP támogassa Baka Andrást, a főbírójelöltnek ugyanis már van bírói és igazgatási tapasztalata is - mondta Bárándy Gergely, az MSZP országos elnökségének tagja csütörtökön. "Nagyon sok képviselő - legalábbis amennyire én értesültem - azért nem tartotta jó jelöltnek Baka Andrást, mert nem volt magyarországi bírósági gyakorlata. Ugye ez megváltozott már, ráadásul elnöki bíróként dolgozott, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke mellett (...), ahol a bírósági igazgatásra is lehetett rálátása" - mondta Bárándy Gergely. A politikus azt is elmondta, hogy most nagyobb esélyt lát rá, mint egy éve, hogy az MSZP támogassa Baka Andrást.

Baka András szakmai múltját és tudományos tevékenységét az MSZP-frakció mindig is tiszteletben tartotta, ám a legtöbb MSZP-s egy éve azért nem támogatta, mert olyan jelölt volt, akinek nem volt helyismerete - fűzte hozzá. Kérdés, hogy az egyéves tapasztalat birtokában milyen reformtörekvései vannak a jelöltnek. Várhatóan a frakció és a közjogi munkacsoport is ki fogja alakítani a véleményét a kérdésben - mondta Bárándy Gergely. Az MSZP is érzi annak felelősségét, hogy végre betöltsék a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki posztját. A bírósági reform hatékonyabban haladhat, ha a Legfelsőbb Bíróságnak van elnöke - fűzte hozzá a politikus.

Az SZDSZ frakciója jövő héten dönt arról, hogy támogatja-e Baka András főbírójelöltet - mondta Horn Gábor, a párt ügyvivője csütörtökön. Az SZDSZ szakmai alapon fogja meghozni döntését. A párt tudomásul veszi, de nem ért egyet azzal, hogy Sólyom László ismét nem egyeztetett a jelöltről a parlamenti erőkkel - mondta Horn Gábor. Az ügyvivő kiemelte, hogy Baka András egy évvel ezelőtti jelölését nem támogatták.

A Fidesz egy évvel ezelőtt támogatta Baka András jelölését a Legfelsőbb Bíróság (LB) elnöki posztjára, de az új jelölés kapcsán újra megvitatja, hogy támogatja-e a bírót - mondta Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője csütörtökön. A Fidesz - mint mindig - most is tiszteletben tartja a köztársasági elnök döntését. Mivel formálisan új jelölésről van szó, a frakció újra állást fog foglalni Baka András személyéről - mondta Szijjártó.

A KDNP is támogatja Baka András jelölését - mondta Halász Zsuzsa, a párt szóvivője csütörtökön. Ha az államfő alkalmasnak találja Bakát főbírónak, akkor a KDNP szerint is alkalmas - mondta a szóvivő. A KDNP már egy évvel ezelőtt is támogatta Baka Andrást.