A rendőrségi vizsgálat szerint a Tettrekész nem segítheti a Jobbikot

Vágólapra másolva!
A Népszabadság szerint az ügyészség várhatóan elmarasztaló ítéletet fog hozni a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetével szemben, mert az együttműködött a Jobbik politikai párttal. A rendőrségi vizsgálat iratai mindenesetre már az ügyészség asztalán hevernek.
Vágólapra másolva!

A rendőrség lezárta a vizsgálatot a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezete és a Jobbik Magyarországért Mozgalom együttműködési megállapodása ügyében. Az iratokat továbbították a szakszervezetek működését is felügyelő ügyészségnek - értesült a Népszabadság.

A lap csütörtöki számában azt írja, hogy információik szerint a rendőrség belső vizsgálata azzal a megállapítással zárul, hogy a szakszervezet vezetői olyan politikai nyilatkozatokat tettek és olyan kötelezettségeket vállaltak, amelyek nem egyeztethetők össze az alkotmány, valamint a rendőrségi és a szolgálati törvény előírásaival.

A belső vizsgálatra a múlt héten utasította Draskovics Tibor szakminiszter az ORFK vezetőjét tisztázandó, hogy nem sérti-e a fegyveres testületeknek az alkotmányban és több törvényben is előírt politikai semlegességét Tettrekész együttműködése a Jobbikkal. Az 5300 hivatásos rendőr tagot számláló Tettrekész vállalta, hogy segít kidolgozni a Jobbik rendészeti politikáját, a Jobbik pedig azt, hogy programjába építi a szakszervezet főbb célkitűzéseit.

Szima Judit, a szakszervezet főtitkára - aki a Jobbik EP-listájának a negyedik helyén áll - korábban elmondta: sem a miniszter, sem az ORFK vezetője nem vizsgálhatja a szakszervezet tevékenységét, arra egyedül az ügyészség jogosult.

A Népszabadság szerint a rendőrség átadta az ügyészségnek Szima Judit korábbi, a rendőri vezetés által egyértelműen politikainak minősített nyilatkozatainak gyűjteményét is.

Mivel Szima EP-képviselőjelölt, mentelmi jog illeti meg. A lap szerint a rendőrség a főtitkár mentelmi jogának megszűnése után munkajogi lépésekre készül. A hivatásos jogviszonyát az EP-választásokig felfüggesztő Szima mentelmi joga akkor nem szűnik meg, ha megválasztják.